Sök

Superstjärnorna tas bort från Tiktok – efter storbråk med skivbolag

TiktokSociala medier
Drake och Taylor Swift kommer plockas bort från Tiktok. Foto:TT

Drake och Taylor Swift kommer plockas bort från Tiktok. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Plattformen kan skapa megahits. Men nu sätter jätten stopp.

Taylor Swift, Drake och The Weeknd kommer inte längre att ackompanjera virala klipp. Åtminstone inte på Tiktok. Det skriver bland annat BBC

Orsaken är att skivbolagsjätten Universal Music har stoppat all musik till sociala medier-plattformen på grund av ”mobbning” i förhandlingarna och att det kinesiskt ägda bolaget bara vill betala en spottstyver av det andra sociala medier-bolag betalar i royalties.

Enligt Universal står Tiktok – med en miljard användare – bara för drygt 1 procent av skivbolagets intäkter. 

Tiktok har bemött anklagelserna och kallat dem falska.  

”Det är sorgligt och nedslående att Universal Music Group har prioriterat sin egen girighet framför vad som ligger i artisternas och låtskrivarnas bästa", kontrar plattformen. 

Det ska i sammanhanget inte underskattas vad Tiktok kan ha för effekt på vissa, kanske framför allt gamla, låtar. För något år sedan fick kultartisten Kate Bush en ordentlig skjuts när hennes Running up that hill från 1985 trendade på Tiktok. Låten klättrade upp till en andraplats på den brittiska singellistan i och med den nya vågen. 

Idag är det Sophie Ellis-Bextor som har fått ett liknande mottagande med låten “Murder on the Dancefloor” från 2001. Detta efter att den varit med i en scen i filmen Saltburn. 

Framtiden för den sistnämnda låten på Tiktok tycks nu hänga på en skör tråd. Låten släpptes nämligen på Polydor Records, en del av Universal Music Group. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer