Sök

Domare: Fel att ge 560 miljarder kronor till Musk

TeslaFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kan bli betydligt fattigare – men fortfarande tredje rikast i världen.

En domare i Delaware har ogiltigförklarat en kompensationsplan på 56 miljarder dollar, motsvarande runt 560 miljarder kronor, till Teslas vd Elon Musk. Orsaken är att bolaget styrelse inte har kunnat visa hur kompensationsplanen var berättigad eller klargöra att den på något sätt hade förhandlat med Musk, skriver CNBC

Bakgrunden till beslutet är att en aktieägare tagit stid om kompensationsplanen. En klar majoritet Tesla-ägare röstade för när den största ersättningen i amerikansk börsbolagshistoria klubbades igenom 2018.

Elon Musk kan nu behöva avsäga sig kompensationen. Han kan också överklaga till delstatens högsta domstol i hopp om att de ska ge ett annat utslag. 

Elon Musk ser nu att inte bara behöva vinka hejdå till en fjärdedel av sin förmögenhet. 56 miljarder dollar fattigare skulle han också ”bara” vara världens tredje rikaste person, istället för etta på listan.

Elon Musk har kommenterat syrligt i ett inlägg på X: 

”Placera aldrig ert bolag i delstaten Delaware.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer