Sök

IBM tvingar tillbaka cheferna till kontoret – hotas med uppsägning

IBMkontor

Foto:TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Åtminstone tre dagar i veckan ska IBM-cheferna jobba på kontoret.

Alla som vande sig vid och började älska att arbeta hemifrån under pandemin har väntat med rädsla på det där mejlet som berättar att det är dags att återvända. För beskeden har i flera fall kommit – förr eller senare – och anställda har reagerat. Som de tusental som skrev på en protestlista när H&M ville få deras kontorsanställda att återvända till sina skrivbord.

Techbolaget Snap meddelade 2022 sina anställda att de måste arbeta från kontoret minst 80 procent av sin tid. Inte ens videosamtalstjänsten Zoom ville att deras anställda skulle arbeta hemifrån hela tiden, och bad dem därför förra året att komma in till kontoret i alla fall två dagar i veckan.

Nu har IT-jätten IBM beslutat sig för att tvinga tillbaka alla sina amerikanska chefer till kontoret minst tre dagar i veckan. Det rapporterar Bloomberg (via Business Insider). De som inte lyder kan bli av med sina jobb, detta trots att vd:n Arvind Krishna tidigare sagt att han inte skulle tvinga tillbaka anställda till kontoret.

Enligt ett internt meddelande ska kontorsnärvaron kontrolleras och anställda som bor för långt ifrån kontoren har till och med augusti på sig att flytta närmare eller hitta en roll som tillåter distansarbete.

En talesperson för företaget säger till Bloomberg att de vill “skapa en arbetsmiljö som balanserar flexibilitet med möten ansikte mot ansikte.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer