Sök

Här är Kry-grundarens nya iskalla investering: Kryokammare

KryHealthtech

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han har byggt Sveriges största digitala vårdbolag. Nu går han in som investerare i en ny hälsosatsning.

Har du hört talas om den heta nya hälsotrenden, kryokammare?

Nej, det handlar inte om att frysa ner kroppen efter döden i hopp om evigt liv – som för övrigt har utvecklats till en fullskalig industri i USA. Och så väldigt hett är det inte heller om man ska vara ärlig. Det är bokstavligt talat iskallt. 

Kryokammare handlar om att kyla ner kroppen tillfälligt för att få positiva hälsoeffekter, en slags torr motsvarighet till att vinterbada (vars positiva effekter i och för sig ifrågasatts i en ny studie). I dag kan den som känner sig hågad få testa på livet i 87 minusgrader i tio minuter för ett par hundralappar. 

Och någon som är entusiastisk inför den nya hälsotrenden är Kry-grundaren och vd:n Johannes Schildt, kan Breakit avslöja. Han har nämligen blivit storägare i FSA Futuristic, ett bolag som började som mer av ett renodlat gym med kampsport i fokus men nu har expanderat till bland annat kryoterapi och insculpting i en ny verksamhet.

”Jag tränar thaiboxning med Frid och Emil och de har startat ett, i mitt tycke Stockholms bästa, gym i samma hus där Kry sitter”, skriver Kry-grundaren i ett sms till Breakit. 

Frid är Frid Ahmad och Emil är Emil Malmborg, som står bakom FSA. 

”Jag stöttar gärna duktiga entreprenörer och är personligen ett stort fan av både vinterbad och kryo som komplement till träning”, skriver Johannes Schildt.

När Breakit ringer upp Frid Ahmad är det två saker som framstår med all önskvärd tydlighet. Det första är att han har en holistisk syn på träning och återhämtning som hittills tagit sig uttryck i en koncern med tre bolag och fler på gång (däribland gymkläder) – vilket ska säga också är ett sätt att överleva i ett tuffare klimat. FSA står för Fighting strong athletes men den andan vill man göra tillgänglig för alla, inte bara topptränade atleter. Målet är att bli en one stop shop för prestation och återhämtning. 

Det andra är att personlig träning kan betala av sig både fysiskt och affärsmässigt. 

”Jag har tränat med Johannes runt 100 PT-tillfällen och det är klart att då börjar man prata om allt möjligt.”

Båda är intresserade av det som kallas bio hacking, vilket ungefär kan uttryckas som alla de knepen som proffsatleterna ägnar sig åt för att hålla kroppen i topptrim. Tänk kompressionsbyxor efter träning, sportmassage och terapi med infrarött ljus. 

”Jag frågade om vi skulle gå och testa det här med kryoterapi. Och resultatet var att vi båda blev superpigga.”

Frid Ahmad understyker att Kry-grundaren inte har någon operativ del i bolaget. Han är investerare. 

”Och han investerar också i sin hälsa.”

Kommer han inte med goda råd för hur man bygger bolag?

”Det är klart. Men vi umgås redan fyra timmar i veckan eftersom jag är hans PT. Så vi bollar idéer och han är ett av de bästa bollplanken som jag har haft.”

Det känns som att bio hacking borde attrahera just techentreprenörer?

”Vi sitter i Bonnierhuset, grannar med PWC och Kry, och jag kan säga att det är fyra gånger så många som är intresserade av att komma nu än när vi bara var ett gym men fokus på kampsport.”

Läs mer