Sök

Svenska jättens drag: Övervakar anställdas datorer – för att se om de är på kontoret

Astra ZenecaDistansjobb

Övervakad på arbetstid. Foto: AI-genererad bild

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Bolaget kontrollerar numera anställda digitalt – men facket är kritiskt mot det nya draget.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca vill kontrollera hur ofta de anställda är på kontoret – och har börjat övervaka medarbetarna digitalt. Det rapporterar tidningen Kollega. 

Arbetsgivaren genomför kontrollerna genom att samla in data från företagets nätverk, och får därmed möjligheten att se hur ofta personalen ansluter sina datorer till nätverket. En anställd anses vara på kontoret när hen är uppkopplad mot nätverket. 

Enligt Kollega är syftet att säkerställa att anställda följer företagets policy om att vara på kontoret minst tre dagar i veckan.

Unionenklubben på Astra Zeneca är kritisk mot övervakningen. 

“Klubben anser att tredagarspolicyn är acceptabel, men invänder mot mätmetoden eftersom vår bedömning är att den bryter mot GDPR”, säger Benny Hansen, Unionens klubbordförande.

Han menar även att majoriteten av fackklubbens medlemmar är negativa till arbetsgivarens drag.

”De tycker att det är obehagligt att vara övervakade och att det känns som att företaget inte litar på dem.”

Debatten om distansarbete blossade upp när pandemin ebbade ut, och allt fler bolag och arbetstagare frågade sig om huruvida det skulle vara okej eller inte att fortsätta arbeta på distans, något som så många lärt sig när restriktioner var ett faktum.

Enligt en undersökning om digital integritet på jobbet, som har gjorts av tankesmedjan Futurion, är majoriteten av svenskarna negativa till att arbetsgivare ska ha möjlighet att övervaka anställda digitalt. Undersökningen visade även att en av tre personer inte vet om de är övervakade eller inte. 

Men enligt Magnus Bäckström, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer, måste arbetsgivaren informera anställda om att bolaget har program för att bevaka medarbetaren på hens datorn. Det säger han till tidningen Ingenjören.

“Enligt Europakonventionen ska en arbetsgivare informera arbetstagarna om att de kan bli övervakade. Att installera programvara för övervakning av vad de anställda gör på arbetsdatorn utan att informera om detta skulle alltså bryta mot Europakonventionen”, säger Magnus Bäckström.

“Idag innehåller dessutom de flesta system logguppgifter som gör att arbetsgivaren inte behöver någon särskild programvara för att kunna se precis vad arbetstagaren gjort.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer