Sök

Tidigare Acast-toppen Oskar Serrander tar in över 30 miljoner till nystartade Wondercraft

WondercraftStreamingpodcast

Oskar Serrander i mitten längst upp och teamet bakom Wondercraft. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han har gått från topposter på streamingjätten Spotify och poddbolaget Acast – till att vilja ställa ljudbranschen på ända (med AI).

Den tidigare Spotify och Acast-toppen Oskar Serrander tar in 3 miljoner dollar – motsvarande ungefär 33 miljoner kronor – i en såddrunda till sitt nystartade bolag Wondercraft. Det framkommer i ett pressmeddelande. 

Wondercraft beskrivs som ett ”Canva för ljud”, syftande på Melanie Perkins bildredigeringsprogram, vilket betyder att det ska vara enkelt för vem som helst att skapa ljudproduktioner med studiokvalitet. Med Wondercraft går det att göra poddar, ljudböcker och annonser på vilket språk som helst bara genom att knacka text på tangentbordet. 

Bakom bolaget finner vi förutom Oskar Serrander även Palantir-ingenjörerna Dimitris Nikolaou och Youssef Ruzk

”Med Wondercraft så gör vi professionellt ljud mer tillgängligt, inte bara för den växande skaran oberoende kreatörer utan för stora mediebolag som vill skala upp sitt innehåll och annonsföretag som letar efter bättre verktyg”, säger Oskar Serrander i en kommentar. 

För att översätta text till prat på alla möjliga sorters språk bygger Wondercraft tjänsten på AI-teknik. Denna används både med återhållsamhet och etiskt, lyfter bolaget fram i sitt pressutskick. 

Såddrundan leddes av Will Ventures. Även samarbetspartnern ElevenLab, som sysslar med röstforskning, och poddaren bakom Diary of a CEO, Steven Bartlett, deltog. Sedan tidigare har Wondercraft‚ som lanserade sin betaversion av tjänsten förra året, fått ett startbidrag av inkubatorn Y Combinator. 

Oskar Serrander var tidigare försäljningschef på Spotify och operativ chef på Acast. På senare år har han ägnat sig åt att investera. Bland annat har han gått in i elmotorcyklarna Cake och AI/musik-bolaget Tuney.

Det här är en artikel från vårt flöde med alla nyemissioner i onoterade startups. Vill du läsa om fler kapitalanskaffningar? Klicka här

Läs mer