Sök

Annonssamarbete med Svensk Handel

Så gör de sina kunder tryggare – när nätbedrägerierna ökar

Svensk Handele-handel

Hanna Thofelt Lindström, Matsmart.

Tobias Lundgren

Säkrare kunder, bättre försäljning och minskad administration.
För e-handelsbolaget Matsmart är certifikatet Trygg E-handel från Svensk Handel en viktig nyckel för att bygga förtroende.
”Alla, men framförallt nya kunder, letar efter bevis på att e-handeln är seriös innan de handlar”, säger Hanna Thofelt Lindström, kommunikations- och hållbarhetschef på Matsmart.

Sverige har den senaste tiden utsatts för en rad allvarliga cyberattacker, som har slagit ut flera stora butiker. Attacker och bedrägerier av den typen blir allt vanligare, och varje gång de sker drar kunderna öronen åt sig. E-handlare som vill få kunderna att våga klicka “köp” måste i dagsläget kunna visa upp att de är en seriös och pålitlig aktör.

På Matsmart har man sedan 2015 varit anslutna till Svensk Handels certifiering Trygg E-handel, något som ger många fördelar – både för bolaget och slutkunden.

LÄS MER: Därför kan certifieringen Trygg E-handel hjälpa er!

”För 15 år sedan, när färre personer handlade online, kretsade fokuset kring att lyfta förtroendet för e-handel som generell köpkanal. I dag har konsumenternas beteende mognat och de flesta har någon form av köpvana online. Men nu är vi i ett läge när folk blir mer misstänksamma på grund av alltmer sofistikerade bedrägerier. Och med all rätt, mot bakgrund av utvecklingen. Därför får trygghets- och säkerhetsarbetet en allt högre prioritet för oss”, säger Hanna Thofelt Lindström.

”Kunderna vill veta att de är på en säker sajt”

Genom att ansluta sig till Trygg E-handel och klara certifieringskraven har Matsmart fått ett kvitto på att de efterlever kraven: Allmänna villkor gentemot konsumenter, GDPR och andra juridiska aspekter som för ett växande bolag hade krävt stora resurser att granska själva.

”Som enskild handlare har man inte samma kapacitet och resurser att hantera de här frågorna som Svensk Handel har. Den administrativa bördan kan lätt bli väldigt stor för ett mindre bolag. Genom Trygg E-handel får vi hjälp med att hålla koll på floden av nya lagar och direktiv i branschen, kring säkerhet och integritet”

Anslutna sajter kan vara trygga i att de lever upp till de allt hårdare kraven som ställs.

För de som shoppar på Matsmarts sajt blir symbolen för Trygg E-handel ett kvitto på att de i lugn och ro kan genomföra köpet.

”Kunderna tittar efter märkningar och ledtrådar som vittnar om att de är på en säker sajt. Trygg E-handel-symbolen är en sådan ledtråd, tillsammans med verifierade betallösningar och recensioner från andra användare”, säger Hanna och fortsätter:

”I en värld där kriminella element utsätter handeln för alltmer sofistikerade hot är en sådan här märkning viktig för att visa att man är en seriös e-handlare. Särskilt för företag som inte redan är så kända. Själv skulle jag aldrig handla av ett bolag som jag inte kände till och som inte kunde visa upp igenkännbara och trovärdiga certifikat, recensioner och betallösningar.”

”Våra anslutna företag ska kunna fokusera på att sälja”

I dag finns det drygt 550 e-handlare i Sverige som är anslutna till Trygg E-handel och som upplever fördelarna som certifikatet innebär. Processen att ansluta sig tar mellan 2–4 veckor och innebär en genomlysning av företagets sajt. Något som uppskattas av många, enligt Anne Bardeman, chef över företagsrådgivningen på Svensk Handel.

”Vi vill att våra anslutna företag ska kunna fokusera på att sälja, därför hjälper vi dem med allt det juridiska som certifikatet innebär. Vi utvecklar och uppdaterar ständigt Trygg E-handel efter rådande lagstiftning. Det innebär att sajterna kan vara trygga i att de lever upp till de allt hårdare kraven som ställs. Certifierade bolag får även en timme gratis rådgivning hos en av våra jurister, som kan användas till vilken fråga som helst i bolaget”, berättar hon.

Anne Bardeman, Svensk Handel.

Tre skäl att ansluta sig till Trygg E-handel – enligt Anne Bardeman:

  • Bekräfta att ni håller en hög standard. Som e-handlare kan det vara svårt att hålla koll på alla lagkrav som ställs på verksamheten. Under certifieringsprocessen kontrollerar därför Trygg E-handels jurister att er webbsida uppfyller grundläggande lagkrav, till exempel rörande konsumenträtt och dataskydd. Det blir med andra ord en kvalitetsstämpel för hela verksamheten.
  • Minska risken för konflikter med kunder. Dagens konsumenter är långt ifrån lojala och överger gärna ett företag efter en dålig upplevelse. Genom Trygg E-handel är villkoren och kraven tydliga för både kunden och företaget, i fråga om allt från köpvillkor och hantering av personuppgifter till ångerrätt och returer.
  • Undvik onödiga viten. Lagarna kring e-handel förändras idag snabbt och för att stävja oseriösa aktörer blir det allt vanligare med böter vid överträdelser. Certifikatet Trygg E-handel innebär att ni alltid följer de senaste lagarna och reglerna.

LÄS MER: Så ansluter ni er till Trygg E-handel!

Läs mer