Sök

Klarna tar in en miljard – så hög blir räntan

Klarnafintech

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare av Klarna. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klarna ska ge ut nya obligationer, enligt nya uppgifter.


Klarna, som sägs vara på väg till börsen, har långt gångna planer på att ge ut en ny obligation om ett totalt värde om 1 miljard kronor, rapporterar Bloomberg och Dagens Industri.

Den aktuella obligationen är av typen AT1 som generellt har högre risk, men också ger högre ränta än andra typer obligationer. 

”Om banken får problem kan det uppstå stora förluster för köparna, eftersom obligationerna kan skrivas ned och räntebetalningar kan ställas in. Det är så de är konstruerade per definition. Därför kan banken också räkna in dem i sina kapitaltäckningsberäkningar, banken ska kunna överleva även vid stora förluster på instrumentet”, säger Louis Landeman, som kreditanalys chef på Danske Bank, till Di. 

Han påminner om att det var obligationer av just typen AT1 som hamnade i fokus när marken gungade under den schweiziska banken Credit Suisse för något år sedan. De berörda obligationerna blev då helt utan värde. 

”Det visar på vad som kan hända i värsta fall”, säger Louis Landeman.

Räntan på Klarnas obligationer ligger just nu på 13,5 procent (eller 9,5 procentenheter över referensränten som är Stibor). 

Klarna har sedan tidigare en obligation som förfaller 2033. Den är på 500 miljoner kronor. 

Läs mer