Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Satcube

Svenska bolaget fixar uppkopplingen – när allt annat har slagits ut

Jakob Kallmér, Satcube.

Satcubes terminaler underlättar räddningsarbeten över hela världen – och stärker vår beredskap på hemmaplan.
”Vårt samhälle är idag beroende av ganska sårbara nätverk”, säger grundaren och vd Jakob Kallmér.

Tar du din internettillgång för givet? Då är du troligtvis inte ensam. Allt från logistikkedjor till bankärenden och viktig samhällsinformation är idag mer eller mindre beroende av en fungerande uppkoppling. Men vad händer när den plötsligt försvinner? Om en naturkatastrof – eller en främmande fientlig makt – slår ut våra nätverk?

Det är scenarion som man rustar för på Göteborgsbaserade Satcube. Sedan 2015 har de byggt små, kompakta bredbandsterminaler som ger tillgång till internet tack vare en satellituppkoppling.

”Grundtanken var att ta fram en lösning som fungerar var du än befinner dig, och som kan etablera en internetuppkoppling inom några minuter. I ett teknikintensivt team – med kopplingar till Chalmers och antennklustret i Göteborg – utvecklade vi en produkt vars första kunder var journalister. I dag används den över hela världen av stora mediehus som CBS, organisationer som FN och Röda Korset samt räddningstjänster och fler”, berättar Jakob Kallmér.

Istället för motorcykelbud vid bränder – Satcube

Att kunna koordinera arbetet med hjälp av en internetuppkoppling kan i många fall vara helt avgörande. Satcubes terminal väger mindre än 10 kilo, kan bäras i en ryggsäck och tillhandahåller wifi på upp till 50 megabit per sekund, Ett smidigt alternativ i områden där ingen uppkoppling finns – eller där infrastrukturen har förstörts.

Vi investerar i en ny fabrik i Karlstad för att kunna växla upp produktionen ytterligare.

”När det rasade skogsbränder i Sverige för ett par år sedan använde Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) vår terminal under släckningsarbetet. Problemet för dem var att marknätet hade förstörts av elden, så de koordinerade arbetet via motorcykelbud – som man gjorde på 50-talet. Där såg man ett tydligt behov av vår teknik”, säger Jakob Kallmér.

”På liknande sätt användes Satcube efter den stora jordbävningen i Turkiet och efter en rad katastrofala tornados i USA under 2022.”

”En cyberattack skulle snabbt kunna leda till kaos i nuvarande systemet”

Fördelen med satcom-tekniken är just att den är gränslös. Trots att västvärlden tar internet för givet lever 2,7 miljarder människor utan en internetuppkoppling och endast 15 procent av jordens yta har någon form av uppkoppling.

”På många platser är det inte ekonomiskt försvarbart att bygga ut infrastrukturen, men med vår teknik skulle man potentiellt kunna täcka hela jordens yta med satellitinternet.”

I oroliga tider fyller Satcubes lösning ytterligare en funktion: Redundans i systemet.

”Vi har byggt ett beroende av internetuppkopplingar men vi har gjort dem ganska sårbara. Vid en naturkatastrof, eller om en främmande makt genomför en stor cyberattack, skulle det snabbt kunna leda till kaos. Redan i dag får vi förfrågningar från samhälls- och affärskritiska verksamheter om att använda vårt system som backup”, berättar Jakob Kallmér.

Utvecklar produkt specifikt för fordon

Satcubes produkt ligger med andra ord rätt i tiden. Ytterligare ett kvitto på det fick Satcube under Breakit Scaleup Day hösten 2023. Där utsågs de till ”Årets scaleupraket väst”, efter att de vuxit från 25 till 60 anställda på blott 18 månader.

”Vi blev väldigt glada och överraskade över att få den utmärkelsen i hård konkurrens med andra fina bolag. Vi har haft en skarp tillväxtkurva och har varit lönsamma under en längre tid. Men det här är bara början. 2023 var ett väldigt starkt år för oss och som det ser ut nu så kommer 2024 att bli ännu bättre. Just nu investerar vi i en ny fabrik i Karlstad för att kunna växla upp produktionen ytterligare. Vi växer organiskt även om vi i vissa fall borde växa ännu fortare för att kunna möta behoven på marknaden.”

En av produkterna som Jakob Kallmér ser fram emot att lansera är en ny terminallösning för fordon, som kommer att förvandla lastbilar, bussar och tåg till rullande bredbandshubbar.

”Satcom on the move kommer bli en växande del i vår verksamhet. Autonoma fordon har inte fått den tillväxten som många förutspådde, men förr eller senare kommer de att slå igenom. Då kommer de att behöva en satellituppkoppling eftersom marknätet inte har tillräckligt stor täckning.”

LÄS MER: Här är Satcubes lösningar som används över hela världen

Läs mer