Sök

Tesla satsar på billigare elbil – kan komma redan nästa år

TeslaFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kodnamn: “Redwood”.

Elbilsbolaget Tesla känner konkurrenternas flåsande i nacken. Förra året blev konkurrenten BYD på vippen att peta Elon Musks bolag från tronen om världens mest populära elbilsbolag. BYD slog Tesla kvartalsvis men genom en spurt på sluttampen så lyckades det amerikanska bolaget överträffa sin kinesiska rival på årsbasis med totalt 1,8 miljoner producerade bilar. BYD, som är ett billigare märke, producerade 1,6 miljoner helelektriska bilar 2032. 

För att befästa sin position på toppen så verkar Tesla nu göra verklighet av planerna på en billigare bil, skriver Reuters. Tesla ska ha meddelat leverantörer att bolaget planerar att sätta igång produktionen av en ny modell med kodnamnet Redwood i mitten av nästa år, enligt flera källor med insyn i bolaget. 

Enligt två av källorna vill Tesla tillverka omkring 10.000 av Redwood-modellen i veckan.

Att Tesla har tänkt tillverka en billigare bil är egentligen inte nyheter. Det fanns planer på en bil för runt 250.000 kronor redan 2020. Planerna lades på is och Model 3 har varit bolagets billigaste bil fram till dags datum. 

Tesla har inte kommenterat Reuters uppgifter. 

Nyhetsbyrån skriver att Tesla historiskt har varit sliriga vad gäller produktionsstarter och priser. Elon Musks cybertruck försenades till exempel med flera år och när den väl börjades säljas var det med en prislapp som var 50 procent högre än vad vd:n hade utlovat. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer