Sök

Svenska el-lastbilarna ska skeppa djurmat – nytt samarbete med chockladjätten

EinrideFordon

Linnea Kornehed Falck, grundare Einride och Robert Falck, grundare och vd Einride. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska el-lastbilarna Einride har ingått avtal med det internationella konglomeratet Mars för att leverera en fordonsflotta på 300 tunga lastbilar.

Mars är konglomeratet med varumärken som Mars (chokladen), Snickers, Pedigree, Extra och Dove. Nu har den globala jätten tecknat avtal med svenska el-lastbilarna Einride om att introducera en flotta på 300 tunga elektriska lastbilar i ett nätverk över Europa. Samarbetet väntas minska Mars årliga utsläpp från vägtransporter i Europa med 10 procent. 

Förra veckan genomfördes den första leveransen, då två elektriska lastbilar, fullt integrerade med mobilitetsplattformen Einride Saga och Einrides laddinfrastruktur, transporterade gods från Mars djurmatsfabrik i Verden, Tyskland, till dess distributionscenter i Minden, enligt ett pressmeddelande. 

”Detta partnerskap är vår senaste investering för att uppnå nettonoll innan 2050, genom att genomföra åtgärderna som beskrivs i Mars Net Zero Roadmap med fokus på att förbättra och optimera logistik, omforma nätverk, omvandla typen av transport vi förlitar oss på och omfamna elektrifieringen av våra lastbilflottor”, säger Mars hållbarhetschef Barry Parkin.

”Detta partnerskap illustrerar Mars tro på vikten av konkreta handlingar, när vi gemensamt implementerar ett intelligent fraktsystem som kommer att minska utsläpp, öka effektiviteten och verka för hållbarhet i stor skala, säger Einrides vd och grundare Robert Falck. 

Det framkommer inte vad kontraktet är värt. 

Mars är en verklig jätte med över 140.000 medarbetare och en årlig försäljning på 47 miljarder dollar, motsvarande runt 500 miljarder kronor. 

Einride ökade intäkterna från 18,2 miljoner kronor till 47,1 miljoner 2022. Rörelseförlusten steg samtidigt från 323 miljoner kronor till hisnande 872 miljoner, samma år som bolaget mer än dubblade personalen. 

LÄS ÄVEN: Einride-grundaren Linnea Kornehed Falck kliver åt sidan – Tesla-veteranen Corinne Aaron tar över

Läs mer