Sök

Storytels maffiga nyhetspaket – nedskärningar, nedskrivningar och nya mål

StorytelStreamingMedia

Johannes Larcher, vd Storytel. Foto: Press

Hanna Åkesson Martin Hävner

Ljudboksbolaget Storytel kom med många nya besked på onsdagen.

Bolaget rusar i börsöppningen.

Storytels rapport för det fjärde kvartalet skulle egentligen komma i mitten av februari. Men redan på onsdagsmorgonen kom ljudboksbolaget med ett stort nyhetspaket, inklusive besparingar, nedskrivningar, nya mål och siffror för det fjärde kvartalet. 

“Vi förväntar oss att nå de tidigare kommunicerade målen för justerad EBITDA-marginal och operativt kassaflöde redan 2024, och därmed uppgradera våra lönsamhetsmål för 2026”, säger Storytels vd Johannes Larcher

Trots större optimism i form av högre mål kommer Storytel i samma veva med ett besparingspaket. Bolaget ska minska personalen med 13 procent, motsvarande cirka 80 tjänster, i förhållande till nivån som gällde i slutet av 2023. De här sparåtgärderna kommer att sjösättas under det första kvartalet. 

Bolaget rusar i samband med Stockholmsbörsens öppnande. Bolagets aktie rycker fram med nästan 12 procent efter några minuters handel.

Ökar intäkterna

Storytel tar även en nedskrivning på totalt 632 miljoner kronor där merparten är relaterad till förvärvet av Audiobooks. Posten kommer att redovisas i det fjärde kvartalet och innebär ett rörelseresultat på minus 680 miljoner kronor, vilket kan jämföras med minus 32 miljoner kronor motsvarande period i fjol och en rörelsevinst på 15 miljoner föregående tre månader. 

Streamingintäkterna kom in på 858 miljoner kronor, en ökning med 16 procent, enligt de preliminära och ej reviderade siffrorna som Storytel redovisar nu. De totala intäkterna för koncernen ökade till 946 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt med 9 procent. För helåret ökade de organiska streamingintäkterna med 12 procent exklusive valutakurseffekter, vilket var väl över guidningen på minst 11 procent. 

För helåret landade intäkterna på 3,5 miljarder kronor. 

Skruvar upp 

Bolagets nya mål är att ha intäkter på cirka 4,5 miljarder kronor år 2026. Det ska förverkligas genom en årlig intäktsökning från streaming på 10-12 procent per år. Storytel siktar vidare på en EBITDA-marginal på över 15 procent. 

2023 låg målet på en EBITDA-marginal över 6,4 procent. Guidningen för organiska tillväxt av streamingintäkter låg på 11 procent. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer