För två veckor sedan kom beskedet att modebolaget Nakd räddas. Bolaget har säkrat 170 miljoner kronor, varav en del ska vara lån och en del är rent kapital. Franska riskkapitalbolaget Quadrille, tidigare tredje största ägare på 11 procent, stod för lejonparten i nyemissionen, enligt DI som var först med att rapportera om de 170 miljonerna.
Nu skriver tidningen att Nakds storägare Eequity motsatte sig räddningsplanen. Enligt stämmoprotokoll röstade riskkapitalbolaget nej till samtliga förslag som berörde kapitalrundan.
Eequitys medgrundare Patrik Hedelin säger till tidningen:
”Jag förstår att du ställer frågan, men vill inte lämna några kommentarer om nyemissionen i Nakd.”
Vad som också framkommer är att värderingen av Nakd kapas med fotknölarna. I april 2021 värderades Nakd till 5 miljarder kronor. Förra året sjönk den till 1,5 miljarder. Nu har värderingen sänkts till ungefär 250 miljoner kronor, de nya pengarna inräknade, skriver DI.
De som deltog i emissionen – och där nämns bara Quadrille och amerikanska Triplepoint – kommer att kunna ta 40 procent av bolaget vilket innebär att övriga aktieägare späds ut rejält.
Innan krismissionen var ett faktum spådde Breakits Stefan Lundell om storaffärerna och krisemissionerna som var i görningen 2024.
Han pekade ut Nakd som ett bolag som hade det svettigt rent finansiellt och skrev:
”Skulderna är för stora i förhållande till hur mycket bolaget genererar i intäkter och det finns en uppenbar risk att den forna stjärnan sätts i rekonstruktion. En av Breakits källor uppger dock att några av de gamla ägarna är redo att tillsammans med ett gäng nya investerare gå in med ytterligare kapital. Det handlar i så fall om en nyemission på över 100 miljoner kronor. Inget är dock ännu klart och vi följer händelseutvecklingen med spänning.”
Under hösten meddelade e-handlaren att den måste spara 150 miljoner kronor. Med beskedet varslade bolaget närmare 30 procent av personalen.
Nakd omsatte 2,3 miljarder kronor 2022 och gjorde em förlust på över en halv miljard.
LÄS ÄVEN: Nakd-ägarna i rävsax – “väsentlig risk” för bolagets fortsatta drift