Sök

Mystisk rusning i Truecaller – kursen rakt upp under eftermiddagen

TruecallerApparBörs

Alan Mamedi grundare och vd Truecaller.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Truecaller har precis som många andra aktier fått en tuff start på börsåret 2024.

Men under tisdagseftermiddagen kom ett plötsligt, och lite mystiskt, trendbrott.

Truecaller kunde nämligen strax efter lunch se sin aktie röra sig i snabb och stadig takt uppåt. 

Vid 12-tiden handlades aktien kring drygt 28 kronor, på ungefär samma nivå som under måndagen. Några timmar senare, när handeln stängde på Stockholmsbörsen, bytte den ägare på över 30 kronor, motsvarande en uppgång på nästan 8 procent. Dagens högsta avslut låg på 31 kronor. 

Vad som ligger bakom det stora lyftet under tisdagseftermiddagen kan man bara spekulera om. Inga uppenbara nyheter som förklarar rusningen syns i nyhetsflödet. Analyshuset Redeye har visserligen uppdaterat sina prognoser för bolaget, men de estimaten verkar snarare har justerats nedåt. 

En annan teori är att någon aktör som blankat aktien, det vill säga spekulerat i att kursen ska gå neråt, har köpt tillbaka aktien inför bolagets rapport. Truecaller har på senare tid tillhört de 10-15 mest blankade aktier på Stockholmsbörsen. 

Truecaller, som har huvuddelen av sin affär i Indien och vars telefonboksapp kan blockera oönskade samtal, presenterar sin bokslutsrapport för 2023 väntas presenteras den 20 februari. 

Förra rapporten, den för det tredje kvartalet, framkallade ett stort kursfall i aktien efter att bolagets annonsintäkter fallit överraskande brant.

“Annonsmarknaden fortsätter att vara svag på grund av ogynnsamma makroekonomiska förhållanden”, skrev bolagets vd Alan Mamedi i rapporten. 

Under den allmänt starka hösten tog aktien igen en del förlorad mark. 

Läs mer