Sök

Supergrupp blir tech-investerare – tar in nästan 5 miljarder

PluralriskkapitalInvestering

Ian Hogarth, Taavet Hinrikus och Carina Namih. Foto: TT/press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Plural vill ta Silicon Valley till Europa.

Det relativt nystartade investmentbolaget Plural, som investerar i europeiska techbolag, har stängt en runda på 400 miljoner euro, motsvarande över 4,6 miljarder svenska kronor. Det skriver Financial Times

Bakom bolaget, med bas i Tallinn och London, står bland annat fintechbolaget Wises grundare Taavet Hinrikus, brittiska Songkick-grundaren Ian Hogarth (som för övrigt också leder den brittiska regeringens AI-grupp), Helixnano-grundaren Carina Namih och den tidigare Skype-chefen Sten Tamkivi. Tillsammans kallar sig supergruppen för ”unemployables”, det vill säga omöjliga att anställa. 

Det nya kapitalet ska Plural investera i startupbolag inom det som kallas deep tech, däribland kärnkraft och avancerad medicin. Plural har redan gått in som ägare i 26 bolag sedan bolaget tog in 250 miljoner euro för ett och ett halvt år sedan. 

FT skriver att Plural har en approach till att investera som påminner mer om Silicon Valley i USA än om traditionella VC-firmor. 

Ian Hogarth förklarar filosofin: 

”Plural leds till 100 procent av operativa ledare och grundare vilket är precis den modell som har visat sig vara den mest lyckosamma och konkurrenskraftiga i Silicon Valley”, säger han.

Nya pengar lär välkomnas av den europeiska techsektorn. En rapport från Atomico i november visade att techinvesteringarna i Europa nära halverades 2023

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer