Att peka ut en enskild orsak till de generella nedgångarna är svårare. Till delar handlar det sannolikt om farhågor för konjunkturen, att det gick lite väl snabbt uppåt under hösten samt om de nu många geopolitiska oroshärdarna runt om i världen. Dessutom står vi inför en rapportsäsong. De potentiella köpare vill troligen invänta vittnesmålen från bolagen innan de slår till.
Stockholmsbörsen har handlats nedåt fyra av fem dagar i veckan och OMXS30 backade med 2,5 procent sedan förra fredagen. Nedgången sedan årsskiftet är drygt 4 procent.
Här några av bolagen i Breakits värld som varit i ropet:
Avanza
Startskottet för rapportsäsongen har gått och nätbanken på A var nästan först ut. Delårsbeskedet visar att Avanza klarar sig bra utan en ordinarie vd på plats. Rörelseresultatet på 580 miljoner kronor var i nivå med fjärde kvartalet i fjol men samtidigt klart högre än vad experterna hade trott.
“Börsomsättningen bland kunder ökade i kvartalet, om än från låga nivåer. Låt oss hoppas att det vänder nu och att vi går mot ljusare tider”, skrev tillförordnade vd:n Gunnar Olsson i rapporten och det är väl ingen som protesterar mot den förhoppningen.
Dessutom bjuder banken på en kraftigt höjd utdelning (11,50 kronor per aktie) och den här mixen fick först fart på aktien under fredagen, men den orkade sedan inte stå emot den allmänna baissen och stängde med ett tydligt minus. Facit för veckan: minus nästan 7 procent.
Footway
I en helt annan bransch och i ett helt annat läge lämnade Footway också rapport. E-handelsbolaget, som sedan i somras befinner sig en rekonstruktionsprocess, genomför flera åtgärder för att hjärtstarta affären, framförallt handlar det om att rensa ut varulagret.
Det, i kombination med den grådassiga konjunkturen, fick i det fjärde kvartalet till följd att Footways omsättning sjönk med 35 procent till 207 miljoner kronor. Ljuspunkterna är att resultatet förbättrades (men är fortfarande på minus), att kassaflödet i verksamheten var positivt (över 30 miljoner under kvartalet) och att bolaget äntligen är klart med flytten till det stora lagret i Eskilstuna.
Footways stamaktie steg med 21 procent under fredagen och har fått en bra start på det nya året. Nedgången de två senaste åren uppgår fortfarande till cirka 90 procent.
Pagero
I veckan avgjordes den extraordinära budstriden om Pagero – högst sannolikt är väl bäst att tillägga. Men fakta är att Thomson Reuters drämde till med 50 kronor per aktie, att ställa mot det nästhögsta på 45 kronor och jämfört med 21 kronor som var kursen innan budstriden inleddes i mitten av december.
Thomson Reuters kontrollerar nu nästan 60 procent av aktierna och därmed är det svårt att se någon annan utkomst än att Pagero hamnar hos det amerikanska storbolaget, en slutsats som understöds av att aktien handlas mycket nära, eller på, 50-kronorsstrecket, just nu.
Yubico
It-säkerhetsbolaget har inte synts till i nyhetsflödet under de senaste veckorna, men har lite under radarn placerat sig högt upp på börsens vinnarlista.
Yubico, som säljer så kallade Yubikeys som drastiskt minskar risken för lösenordsintrång, har fått se sin aktie att gå från den 100-lapp som gällde vid avskiljningen från Bures spac-bolag i höstas till nivåer över 130 kronor. I veckan kom dock ett litet mindre trendbrott med en nedgång på ett par procent.
Känns hursomhelst som att det verkligen är upp till bevis när bokslutsrapporten kommer den 16 februari.
Kinnevik
På motsatt sätt har Kinnevik en aktie som har mycket svårt att lyfta. Skepsisen mot investmentbolaget och dess stora portfölj med innehav i onoterade tech- och miljöteknikbolag verkar vara i det närmaste cementerad.
I veckan har såväl finanshuset Pareto som banken SEB lovordat potentialen i aktien, och deras poäng var, lite slarvigt sammanfattat, att marknadens förtroende är så lågt att det nästan inte kan bli lägre. SEB höjde sin rekommendation till köp och det gav viss draghjälp i torsdags. Men aktien slutar den här veckan på ungefär samma nivå som förra och har backat över 60 procent under de två senaste åren.