Känner du att du drunknar i kvitton? Trots att du har fotat av det och lagt in i någon digital tjänst så måste kvittot ändå sparas någonstans. När världen har blivit alltmer digital så har den lilla papperslappen överlevt och irriterat. Eller som Breakits medgrundare Olle Aronsson irriterat uttryckte det för något år sedan: Vi reser snart till Mars – men kan inte utrota papperskvitton?
Men snart kanske det faktiskt blir lite enklare.
Nu har regeringen beslutat om en lagrådsremiss som skulle innebära att papperskvitton bara behöver sparas fram tills dess att det finns en digital kopia. I myndighetsspråk heter det att “avskaffa kravet på bevarande av räkenskapsinformation i original”, vilket idag måste göras i drygt tre års tid. På vanlig svenska betyder det att du kan fota av ditt kvitto och sen slänga det.
“Nu föreslår regeringen en av de största regelförenklingarna de senaste årtiondena. För att sänka kostnaderna, öka konkurrenskraften och öka handlingsutrymmet för svenska företag och medborgare behöver regelbördan minskas”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande och fortsätter:
“Den digitala utvecklingen gör det nu möjligt att bevara kvitton etc. i bokföringen digitalt istället för i pappersformat. Regeringen föreslår därför uppdateringar av kraven i bokföringslagen som kan sänka regelkostnaderna med nästan 4 miljarder årligen.”
Nära 4 miljarder kronor per år skulle företag kunna spara, om de slapp spara sina papperskvitton enligt regeringen.
Utkastet till lagen ska nu granskas av lagrådet och innan det kan lämnas som en proposition till riksdagen för beslut.
Regeringen har föreslagit att de nya reglerna kan träda i kraft redan den 1 juli i år.
Förslaget har varit på remiss hos bland annat Bokföringsnämnden, Bolagsverket, Finansinspektionen och Svenskt Näringsliv och Ekobrottsmyndigheten. Den sistnämnda ansåg att det fanns risker med förslaget, bland annat att det kunde försvåra brottsutredning och menade att materialet inte skulle få förstöras innan bokföring skett. Något som Svenskt Näringsliv och Företagarna bland annat vände sig emot med motivering att det kraftigt skulle begränsa effekterna av lagändringen.