Sök

Northvolt säkrar rekordlån – på 50 miljarder

NorthvoltBatterierClimate tech

Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt. Foto: TT.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Ny milstolpe för batteriutmanaren.

Northvolt har säkrat ett nytt lån från EU och storbanker som JP Morgan och refinansierat ett gammalt vilket innebär att batteribolaget totalt får finansiering på 5 miljarder dollar, motsvarande 52 miljarder kronor. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Det är det största gröna lånet till ett clean tech-bolag hittills, enligt Northvolt. Pengarna ska bland annat gå till att expandera Northvolt Ett i Skellefteå.

“Den här finansieringen är en milstolpe för europeisk energiomställning”, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Förra veckan skrev vi att Nortvolt blev först ut att få statsstöd godkänt under en ny EU-förordning. Northvolt fick då 10 miljarder kronor för att etablera en fabrik i Tyskland. 

Tidningen Affärsvärlden skriver att Northvolt säkrat finansiering på 75 miljarder bara sedan i slutet av december. Enligt uppgifter till tidningen finns flera svenska storbanker bland långivarna i det senaste paketet, däribland Swedbank och SEB. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer