Sök

Svenska techjätten satsar på alternativ till trädplantering – ska scanna regnskog

HexagonHållbarhet

Erik Josefsson, vd för R-evolution. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill låta företag sponsra information om regnskog.


Det börsnoterade techbolaget Hexagon arbetar med mjukvara och sensorer för att mätning och positionering. Nu ska de, via sitt hållbarhetsfokuserade dotterbolag R-evolution, börja mäta regnskogen. Dessutom ska de göra det möjligt för företag att stärka sitt hållbarhetsarbete genom att sponsra mätningarna via egna små gröna kuber.

Själva kallar de initiativet för Green Cubes. Där Hexagons teknik ska mäta och visualisera regnskogens volym och hälsa. Företag ska sedan kunna sponsra en mätning i regnskogen per kubikmeter.

De första mätningarna ska ske i Costa Rica där bolaget samarbetar med forskningsstationen La Gamba Tropenstation som är en del av Wiens universitet. Där ska 100 kvadratkilometer regnskog kartläggas och 125 miljoner så kallade Green Cubes ska skapas, vilket beskrivs som en ny metod för mätning och visualisering av skog som sker både från luften och marken.

“Vi vänder utvecklingen för biologisk mångfald och planetens framtid genom att använda kraften i Hexagons teknikportfölj för att skydda världens mest kritiska ekosystem”, säger Hexagons vd och koncernchef Paolo Guglielmini i ett pressmeddelande.

Enligt Erik Josefsson, vd för R-evolution, ska kostnaden ligga på runt 5-10 cent per kub och han jämför det med att det kostar ungefär 1 dollar att sponsra planteringen av ett träd.

“Investeringen fördelas sedan mellan lokala forskningspartner, teknik och tjänsteleverantörer och skogsägare”, skriver han till Breakit.

På en fråga om varför man vill göra detta svarar Erik Josefsson:

“Genom att mäta och visualisera regnskog med hög biologisk mångfald från tre perspektiv: volym, komplexitet och biologisk mångfald, så kan man skapa finansiellt värde för bolag att sponsra konserveringsprojekt, ge värde till existerande natur och skydda biologiska korridorer med återkommande kassaflöde för skogsägare för att förhindra avskogning på jordens mest kritiska platser.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer