Sök

Svenska skobolaget Vagabond skänker all framtida vinst till välgörenhet: ”Inget konstigt”

Vagabonde-handelMode

Vagabonds grundare Mats Nilsson och Marie Nilsson Peterzén. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu ger grundarna bort det populära varumärket.

Tanken är att all framtida avkastning från miljardbolaget ska göra gott.

De började egentligen i liten tappning i Varberg på 1970-talet men stöptes under decennierna som följde om till ett globalt bolag som kommit att bli en riktig trotjänare i de svenska skogarderoberna. De flesta har nog hört talas om Vagabond som i fjol hade ett värde på omsättningen i konsumentledet på 1,5 miljarder kronor på koncernnivå. 

Vagabond omsatte 817 miljoner med en vinst på 98 miljoner kronor 2022.

Nu har grundarna och ägarna gjort en okonventionell slags exit. På nyårsafton så överlät Marie Nilsson Peterzén och Mats Nilsson bolagen Vagabond International och Vagabond skor Varberg, där bland annat varumärkesrättigheter ingår, i gåva till en nygrundad stiftelse med namnet Vagabond Shoemakers Foundation. 

Det betyder att all avkastning från och med nu kommer att gå till välgörenhet, som forskning inom hälsoområdet, stöd till unga och utsatta, klimat och miljö, kultur och främjandet av entreprenörskap, rapporterar sajten Habit som var först att skriva om den nya affärsstrukturen. 

”Vi har under lång tid, säkert tjugo år, sagt att vi ska skänka större delen av vårt kapital”, berättar Marie Nilsson Peterzén för sajten.

Hon är nöjd med beslutet som har mognat fram.

”Det känns jättebra. Vi har levt med det här under ett år nu, så för oss är det inget konstigt.”

Grundarparet kommer att ingå i styrelsen för den nya stiftelsen tillsammans med Vagabond-ordföranden Peter Kullberg och Brita Löfgren-Lewin.

För ett par år sedan blev det rubriker i den internationella affärspressen när en annan företagsgrundare valde att skänka hela bolaget till välgörande ändamål. 

Patagonia-grundaren Yvon Chouinard med familj hade bestämt sig för att ge bort företagets ägarskap till en klimatfond. Allt värde som skapades i bolaget skulle investeras i klimatet. 

Bolagets ordförande Charles Conn formulerade sig så här i affärstidningen Fortune:

”Vi har subventionerat saftiga aktieutdelningar genom att trasa sönder samhällets struktur och köra slut på planeten vi bor på. Vi vet alla att detta händer – att världen bokstavligt talat står i lågor.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer