Sök

Ny brutal kapning för Kry – skrivs ner med 90 procent

KryDigital vård

Johannes Schildt, vd i vårdföretaget Kry Foto: Sofia Ekström / SvD / TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Fondjätten anser att svenska vårdbolaget bara är värt en tiondel jämfört med för ett par år sedan.

Fondjätten Fidelity skriver ner värdet på Kry till 1,9 miljarder kronor – en kapning med 90 procent jämfört med 2021, enligt Dagens Industri

I en kommentar till värdekapningen säger Krys operativa chef Kalle Conneryd Lundgren att det handlar om en värdering av sektorn från bolagets nionde största ägare. 

”Fidelity har inte varit i kontakt med oss, men skulle de titta på Kry som enskilt innehav känner jag mig väldigt trygg med att det hade varit en helt annan siffra”, säger han.

Enligt toppchefen mår Kry bättre än på länge. Han säger vidare att andra delägare har börjat skriva upp värdet på Kry igen. 

Den svenska vårdgivaren, som började som digital utmanare men som också driver fysiska vårdinrättningar, är mitt i en omställningsprocess mot lönsamhet och enligt vd:n Johannes Schildt kommer bolaget att kunna ha ett positivt kassaflöde i slutet av året.

I fjol gjorde Kry en förlust på 1,8 miljarder kronor. Bolaget har bantat verksamheten med runt 500 tjänster. 

I höstas kunde Breakit avslöja att nätläkaren bjudit ut aktier i bolaget för 120 miljoner kronor. Enligt informationen om den planerade transaktionen var det värdeminskningen som stack ut mest. Bolaget värderades i affären till 6 miljarder kronor, vilket motsvarar ett fall på 65 procent jämfört när Kry tog in pengar senast, nämligen sommaren 2022. Då fyllde bolaget kassan med 1,6 miljarder kronor till ett bolagsvärde på omkring 17,5 miljarder. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer