Sök

Så blev Fredrik Wester ägare till en spansk fotbollsklubb: “Frågade henne hur man gör”

Gaming

Fredrik Wester, vd på Paradox. Foto: Pressbilder / Paradox.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Grannen blev avgörande vid köpet.

För Breakit-läsarna är Fredrik Wester känd som den Umeå-bördige spelmiljardären som ligger bakom Paradox, börsbolaget som i dagsläget har ett börsvärde på ungefär 22 miljarder kronor.

Men förutom det är han även en stor fotbollsfantast som både sponsrat de lokala klubbarna i Umeå, Hammarby Fotboll och den mindre klubben FC Stockholm som är ett topplag i den svenska tredjedivisionen. 

Och sedan ett par år tillbaka är han en av delägarna i den katalanska klubben Gimnastic de Tarragona, en investering som han kom fram till på ett lite annorlunda sätt. 

“När vi flyttade till Spanien kunde vi inget om fotbollen eller landet Spanien egentligen”, säger Wester i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

Men flytten innebar också att familjen Wester fick nya grannar, och en av dem var Chantal Cruijff. Hon är dotter till en av världens största fotbollsspelare genom tiderna, Johan Cruijff. Han är oerhört väl ansedd i Katalonien och Westers söner hamnade i samma fotbollslag som Chantals söner. 

Fredrik Wester hade då i många år spelat det omåttligt populära spelet Football Manager där man ska driva en fotbollsklubb och var sugen på att göra det på riktigt. Han hade redan gjort lite research av ett gäng klubbar och hade fastnat för Gimnastic de Tarragona, en klubb som inte allt för länge sen var i den spanska högstaligan men numera huserar i tredjedivisionen. 

“Jag frågade henne (Chantal Cruijff, red. anm) en dag hur man gör för att köpa in sig i en klubb”, säger han.

“Hon kände såklart en agent som satte oss i kontakt med dem.”

Efter ett möte klaffade allt och Wester köpte 20 procent av klubben. Sedan dess har han investerat 1,5 miljoner euro, nästan 20 miljoner varje säsong i ett konvertibellån som omvandlas till aktier inom kort.

Han har främst varit aktiv inom ungdomssektionen och vill bygga klubben från botten.

“Jag vill att vi ska bygga underifrån och ta fram egna spelare. Mycket av underskotten på den här nivån måste täckas av försäljning av spelare, så är det på den här nivån.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer