Sök

Startade AI-bolag som 14-åring – men har större planer än så

Roster AIAI

Elliot Evertsson Norrevik är 15-åringen bakom Roster AI. Foto: Privat/iStock

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han löser ett av e-handlarnas kostsamma problem och lindrar samtidigt kundernas huvudvärk – med AI.

Grejen är att han är bara 15 år.

”Jag har egentligen inte så lång erfarenhet. Men jag tar igen det med att jobba hårdare och effektivare.”

Är det här din lunchrast, frågar jag. 

”Ja precis.”

Det hör inte till vanligheterna när Breakit ringer till en entreprenör att det ska matcha skolschemat. Men så är Elliot Evertsson Norrevik inte som alla andra i vår sfär. Grundaren av Roster AI, ett bolag som automatiserar kundsupport med flera etablerade kunder, är bara 15 år gammal.

Redan som 14-åring, det vill säga för en månad sedan, belönades han med ett stipendium från Deqa Abukars och Adnan Yousufs riskkapitalbolag Bling Capital.

Motiveringen löd: 

”Trots sin unga ålder har Elliot visat att ålder inte är något hinder för framgång och hårt arbete. Genom sitt engagemang och sin entreprenörsanda har han blivit en inspiration för andra unga. Elliot kombinerar en imponerande arbetsmoral med en strävan att förverkliga sina drömmar. Detta gör honom till en förebild och framtidens entreprenör.”

Hårt arbete, var det. Det är inte alla grundare som måste slita hund medan de är i full färd att gå klart grundskolan. 

Hur är det att driva ett AI-bolag samtidigt som du går i skolan?

”Det är lite jobbigt för alla andra jobbar medan jag går i skolan”, säger Elliot Evertsson Norrevik och syftar på kunderna. 

Roster AI är trots kunder som babybolaget Rei rei och Roslagen Express, fortfarande ett bolag som han driver själv, från pojkrummet. 

”Jag måste jobba på kvällarna. Och jag har ändå lyckats få det att funka. I alla fall oftast”, fortsätter han. 

Blir du inte trött? 

”Jo, jag blir trött. Särskilt eftersom jag jobbar bäst på natten när ingen kan störa mig. Och så måste jag ändå gå upp jättetidigt nästa dag.” 

Elliot Evertsson Norrevik tillägger att hans föräldrar är lite mer pepp på skolan än han själv just nu men att de är väldigt hjälpsamma. 

Vad säger klasskompisarna?

“‘Haha, du måste komma ihåg mig när du blir rik’ typ.”

Det började med schack

När han var mindre så spelade Elliot Evertsson Norrevik schack. Det var så han blev intresserad av AI. Googles dotterbolag Deepmind hade precis släppt sin tyngre AI-drivna schackdator Alphazero som slog schackvärlden med häpnad. AI-intresset ökade ytterligare när ChatGPT släpptes för lite över ett år sedan. Idén till Roster AI föddes efter att Elliot Evertsson Norrevik helt utan mänsklig hand blev hjälpt av Amazons kundtjänstbot efter en felbeställning. 

Berätta om Roster AI!

Ta en e-handlare. Den har massor av information på sin sida som man måste leta igenom för att hitta rätt information. Det tar tid. Tänk om man kan lösa det på ett ställe genom att bara ställa en fråga. Idag är det så att de som kontaktar kundsupporten genom att ringa eller mejla ofta måste vänta på sitt svar. Dessutom kostar det jättemycket att ha massor av kundtjänstpersonal.”

Elliot Evertsson Norrevik började med att skicka ut några testballonger. Han lade ut i olika FB-grupper och frågade om någon ville prova kostnadsfritt. Efter att han uppmärksammats av Bling blev han kontaktad av flera personer på Linkedin. 

Hur är det att vara 15 år, veta mer om AI än kunderna, och göra affärer med vuxna med långt längre erfarenhet av näringslivet?

”Folk är fascinerade. Jag tror att det är för att de själva inte förstår tekniken, de vill lämna över till de unga, säger de. Men det är inte helt bra att bara lämna över.”

Vad gör man då för att bygga förtroende, när man som nämnt bara är tonåring? Elliot Evertsson Norrevik vill bygga proof of concept. Först erbjuder han sig att bygga en prototyp. Om kunden gillar prototypen så bygger han vidare. 

Har du programmerat länge?

”Jag har egentligen inte så lång erfarenhet. Men jag tar igen det med att jobba hårdare och effektivare.”

Elliot Evertsson Norrevik behöver kanske från ett äldre perspektiv inte känna att han ligger efter. Han har kommit längre än de flesta. Men han har mycket som han vill åstadkomma och drömmen är att ha sin bas i Singapore eller Silicon Valley. 

Hur länge han kommer att driva Roster AI vet han inte.

”Det är första idén men jag kommer inte vilja jobba med att automatisera kundsupport hela livet. Jag vill jobba med större saker, som utveckling av AGI och jag vill skapa en egen consumer product.”

AGI syftar till Artificiell generell intelligens, en hypotetisk AI med människolik intelligens och människolikt medvetande.

 Elliot Everertsson Norrevik säger att han vill driva utvecklingen framåt fast på ett säkert sätt. 

Det går väldigt snabbt. Är du någonsin rädd för AI-utvecklingen?

”Ja, lite. Men det känns som att det oftast slutar bra så jag tror vi lyckas ta oss igenom detta. Om man läser om olika krig, som andra världskriget, så ökar ju krig utvecklingen jättemycket. Som kärnvapnet till exempel. Med alla spänningar som är i världen nu vet man ju inte, om det skulle bli krig så skulle ju vår tids kärnvapen kunna vara AGO utvecklad för krigsändamål.”

Förebilderna

På listan över förebilder finns Elon Musk och Apple-grundaren Steve Jobs

”Han dog när jag var två år gammal men jag har läst mycket om honom, till exempel biografin av Walter Isaacson. Den tyckte jag var bra. Han var en väldigt inspirerande person. Lyssnar man på hans tal så kunde han förutspå massor av saker som händer nu. Som att han på 80-talet sa att alla skulle ha en dator så stor så att den fick plats i fickan. 20 år senare kom Iphonen. Mycket inspirerande!”

Elliot Evertsson Norreviks mamma Lisa Evertsson Norrevik är entreprenör. Hon är grundare och vd av startupbolaget Storyspot. Även mostern Anna Norrevik, som efter Paradox blev vd för Antler Interactive och nu är utvecklingschef på Dice, har varit hjälpsam under den första tiden, berättar Elliot Evertsson Norrevik. Sedan har han fått stöd och kontakter genom Bling. En av dem är AI-entreprenören Alfred Wahlforss, för övrigt yngre bror till Soundcloud-grundaren Eric Quidenus-Wahlforss.

”Han har hjälpt mig att komma i kontakt med många personer”.

Han hjälpte även Elliot Evertsson Norrevik att spetsa sitt pitch deck inför Blings entreprenörstävling. 

”Han sa att det måste vara mer storytelling och att jag borde drömma större. Jag skrev att jag ville använda pengarna till att starta AB men han tyckte att jag skulle säga att jag ville använda pengarna till att starta detta, detta och detta och sedan ta in så här mycket pengar.”

Hur är investerarintresset?

”Jag vet inte. Jag behöver inte det just nu. På ett sätt känns det som att det kanske skulle bli för mycket ansvar just nu.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer