Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Chef skickade spindel och grisfoster – nu tvingas Ebay betala

En levande spindel. Det innehöll ett av paketen som Ebay-skickade till kritiska skribenter. Foto: Istockphoto/Press

Köp och sälj-sajten måste nu betala 30 miljoner för hatkampanjen.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

En levande spindel, kackerlackor, ett grisfoster och en begravningskrans. Detta var innehållet av några av de paketen som skickades till Ina och David Steiner, paret bakom nyhetsbrevet ”EcommerceBytes”. 

Vem som var avsändaren? 

Ebays tidigare säkerhetschef Jim Baugh ledde hat- och hotkampanjen mot paret för att ledningen var missnöjda med det kritiska innehållet i deras texter. Även sex av hans kollegor ska ha varit inblandade. Det framgår i domstolsdokument som bland annat BBC skriver om. 

Skribenterna ska ha känt sig ”emotionellt, psykiskt och fysiskt” trakasserade av paketen. 

Det stannade inte heller vid försändelser med skrämmande innehåll. Jim Baugh och hans medhjälpare ska utöver detta ha installerat en GPS på parets bil och skapat falska annonser på Craigslist om att paret sökte sexuella möten på sin hemadress.

De anställda har efter att trakasserierna uppdagades sparkats från sina tjänster och nu har Ebay gått med på att betala 3 miljoner dollar, motsvarande runt 30 miljoner kronor, till paret i skadestånd. 

Jim Baugh dömdes 2021 till nästan fem års fängelse för sin roll i trakasserierna. Han har hävdat att han pressades av före detta Ebay-vd:n Devin Wening att få stopp på parets bloggande. 

Devin Weing lämnade Ebay redan innan domen och har hela tiden nekat till kännedom om hatkampanjen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer