Sök

Mikuta rusar – tripplar nästan och går med rejäl vinst: “Alltid en massa utmaningar”

Fashion Tech GroupMikutae-handel

Jacqueline Mikuta, grundare Mikuta. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Bra fart i influencerns bolag.


Trots att det blev en av våra rising stars i vår e-handelsrapport förra året är Mikuta lite av en doldis inom svensk e-handel. Det beror förmodligen på Jacqueline Mikuta och hennes partner Klemens White först bodde på Mallorca (där Jacqueline är uppvuxen), och numera håller till i Tyskland. 

2022 ökade bolaget sin omsättning till 46,7 miljoner kronor och gjorde en vinst på 3,3 miljoner kronor. När nu 2023 precis har avslutats kan Björn Påhlman Spenger, som driver Mikuta tillsammans med paret, avslöja hur det gick.

Och det gick väldigt bra.

Omsättningen nästan tripplades till 128 miljoner kronor och lönsamheten landade på cirka 14 procent enligt preliminära siffror. Det innebär en vinst på nästan 18 miljoner kronor.

“Vi har breddat produktutbudet vilket har varit den huvudsakliga tillväxtdrivaren, men även gjort andra insatser som en popup-butik under en månad under Paris fashion week”, skriver Björn Påhlman Spenger i ett mejl.

Trots att allt ser ut att gå kanon för Mikuta har inte allt gått som på räls. 

“Att bygga bolag innebär alltid en massa utmaningar, och det har vi såklart också upplevt. Vi har haft tröga månader, överlager på vissa produkter, översålda produkter, likviditetsbrist och så vidare”, skriver Björn Påhlman Spenger. 

“Vi försöker dock parera dessa genom att ständigt ta tempen på bolaget och lösa detta problem i förväg.”

Under 2024 ska bolaget växa ännu mer, lansera nya produkter, öppna butiker i Paris och Berlin och dessutom planerar man en mindre intern finansieringsrunda.

Men det kommer att dröja innan vi får se en butiksöppning i Sverige. 

“Butik i Stockholm är långt borta tidsmässigt eftersom det inte är en huvudmarknad. Paris och Berlin är huvudmarknader och därför prioriterar vi dem. Efter det är det London, Amsterdam och så vidare.”

Mikuta ägs till 60 procent av grundarna Jacqueline Mikuta och Klemens White. Resten ägs av Björn Påhlman Spengers Fashion Tech Group.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer