Allt fler svenskar sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa. Samtidigt gör flera entreprenör slag i saken och startar bolag som ska hjälpa människor att må bättre mentalt.
Ahum, Mindler, Nudge Labs och Meela, är några av dem.
“Det är ett otroligt viktigt område, både för individer och för samhället.”
Citatet kommer från Mia Hemmingson, styrelseordförande i det sistnämnda bolaget.
Det grundades för närmare tre år sedan av Tiffany Boswell och Natali Suo. De har utvecklat en tjänst för att matcha individer med psykologer och terapeuter. Så sent som i mars förra året tog bolaget in 6 miljoner kronor i kapital från bland annat Unconventional Ventures. Tidigare har 4,5 miljoner kronor plockats in från bland annat Annika och Pär-Jörgen Sten Pärsons The Inner Foundation.
“Jag tror att utvecklingen kommer att fortsätta baserat på behovet som finns, med flera aktörer som fortsätter vidareutveckla olika typer av lösningar för olika behov”, säger Mia Hemmingson.
Så sent som häromveckan varnade Försäkringskassan för att stress fortfarande är en folksjukdom i Sverige, som Dagens industri har rapporterat om. Antalet sjukskrivningar i minst 60 dagar på grund av psykisk ohälsa var i september uppe i nästan 75.000 personer – vilket är bland de högsta siffrorna på nära 20 år.
Det innebär att mer än varannan längre sjukskrivning nu bottnar i psykisk ohälsa, skriver tidningen.
“Det är oroväckande att den psykiska ohälsan fortsätter att öka och det är ett mycket viktigt område. Det behövs många initiativ inom detta område och att tillhandahålla en välfungerande matchning för att hitta rätt psykolog eller psykoterapeut är en viktig del”, säger Mia Hemmingson, som förutom att vara ordförande i Meelas styrelse även sitter i styrelsen för Röhnisch och Mantle.
Meelas affärsmodell går ut på att matchningen är gratis för personer som letar efter en psykolog genom tjänsten. När en matchning har skett och det leder till en bokning får Meela betalt av psykologen som får en klient genom tjänsten.
Matchningen kostar alltså inget för de som söker vård, men kostnaden för själva terapin får individen själv så för.
Vad flera bolag som gett sin i branschen har gemensamt är att många av dem fortfarande kämpar med minusresultat. Under 2022 omsatte Meela, som då alltså inte hade haft sin officiella lansering ännu, 0,2 miljoner kronor med ett minusresultat på 1,4 miljoner kronor.
Tittar vi på Mindler så visar bokslutet för 2022 att rörelseförlusten nådde nästan 200 miljoner kronor, på en omsättning som uppgick till 188 miljoner.
Vilka är de största utmaningarna den här typen av bolag har?
“Generellt är det alltid viktigt att säkerställa att man har ett erbjudande som är väldigt starkt och en lösning som verkligen fungerar och har resurser att utveckla tjänsten. Då behövs det ofta tillgång till kapital, särskilt när det handlar om bolag som är i en tidig fas.”
“Det är mycket tuffare att säkra finansiering nu än för några år sedan. Samtidigt ser jag att bolag som är duktiga och har ett bra erbjudande, en stark affärsmodell och ett starkt team lyckas säkra finansiering trots klimatet”, säger Mia Hemmingson.
Hon nämner ytterligare en utmaning.
“Det är också otroligt viktigt att ha personer ombord med rätt kompetens och driv, för att vidareutveckla bolaget. Det kan vara en utmaning för små bolag i tidig fas att lyckas säkra rätt kompetens, samtidigt är det lovande att se att så mycket talang och kompetens idag dras till startup-bolag.”
Finns det en risk att bolag inom det här området kommer att slås ut nu när det är svårare att ta in kapital?
“Så kan det ju vara. I vissa fall är det naturligt om bolag inte har ett tillräckligt starkt erbjudande eller lösning, men i andra fall kan det vara oturlig timing och tråkigt för bolag som inte klarar sig men som hade lyckats bättre i andra ekonomiska tider. Men duktiga bolag med en stark lösning kommer sannolikt att lyckas säkra finansiering, trots tuffare tider”, säger Mia Hemmingson.
Hur ser du på konkurrenssituationen?
“Det finns ett otroligt stort behov av den här typen av tjänster på marknaden och då är det bra att det finns olika aktörer som erbjuder olika typer av lösningar. När det kommer till Meela så är bolaget i en stark position, där matchningsalgoritmen är mycket välfungerande och tjänsten når allt fler.”
Trots att antalet människor som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa i Sverige ökar, ser hon ett ljus i mörkret.
“I samhället generellt, och särskilt bland den yngre generationen, upplever jag idag en annan öppenhet för att prata om psykisk ohälsa. Personligen har jag upplevt vilken otrolig skillnad det kan vara när du hittar rätt psykolog och hur viktigt det är att hitta rätt när du är i en fas i livet där du verkligen behöver det.”