Sök

Hade inte pengar nog att rädda sömnbolaget – nu försätts Learning 2 Sleep i konkurs

Learning to sleepDigital vård
Micael Gustafsson var tillförordnad vd på Learning to sleep. Foto: Press/Istockphoto

Micael Gustafsson var tillförordnad vd på Learning to sleep. Foto: Press/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

In i det sista ska Learning 2 Sleep ha kämpat för att få till en räddning.
Men det gick inte att få in pengarna som krävdes. Storägaren sa nej.

Nu försätts börsnoterade Learning 2 Sleep i konkurs.

Den digitala sömnmottagningen Learning 2 Sleep skulle med hjälp av kognitiv beteendeterapi hjälpa människor att få ordning på nätterna och återhämtningen. Bolaget smyglanserades 2016, samma år som det antogs av acceleratorn Plug and play. Men nu kommer nyheten att den Malmö-baserade och First North-noterade startupen försätts i konkurs av tingsrätten. 

Det kan vara bra att känna till att företaget för två år sedan tvingades till ett omfattande sparprogram. Både vd:n Micael Gustafsson och grundaren Peter Boye fick gå och ny toppchef blev den operativa chefen Lina Johansson. Hon lämnade i sin tur drygt ett år senare och Micael Gustafsson gjorde då comeback i vd-rollen. 

I somras ingick Learning 2 Sleep avtal med den största ägaren Bonzun, även det First North-noterat, om överlåtelse av samtliga aktier i dotterbolaget Bonzun Evolve till Learning 2 Sleep. Köpeskillingen på runt 30 miljoner kronor betalades med nya aktier i sömnbolaget.

Bonzun tar efter konkursbeskedet en nedskrivning på 19 miljoner kronor.

Under åren har förlusterna ökat. Förra året omsatte Learning 2 Sleep 3,4 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 18,3 miljoner kronor. 

Jobbade för räddning i helgen

”Vi har verkligen gjort allt i vår makt för att rädda verksamheten”, kommenterar Micael Gustafsson i ett pressmeddelande. 

”Efter att Region Stockholm sänkt ersättningen för våra tjänster försökte vi anpassa verksamheten efter det, i kombination med att vi breddade verksamheten i och med köpet av Bonzun Evolve. Tyvärr levde inte den verksamheten upp till förväntningarna och när nu våra huvudägare inte hade möjlighet att finansiera bolaget, så fanns ingen annan utväg”, skriver han. 

Learning 2 Sleep ska ha försökt att få till en företagsrekonstruktion i kombination med ett omvänt förvärv för att säkra aktieägarnas värde i helgen.

”Men tyvärr kunde vi inte skaffa fram det startkapital som krävs för en sådan rekonstruktion. Det är otroligt tråkigt för alla och i det långa loppet för vården i Sverige som tyvärr nu kastar bort en av världens bästa behandlingar av allvarliga sömnproblem. ”

Learning 2 Sleep och Bonzun har omkring 5500 aktieägare vardera, skriver DI med hänvisning till ägardatasajten Holdings. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer