Sök

Dricksvatten rent från PFAS och annat skräp – här är svenska bolaget som kan lösa det

BluewaterImpact

Karin Kruse, vd Bluewater Sweden. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

De har en lösning på det smutsiga vattnet.


I slutet av december meddelade Högsta Domstolen en unik dom. De boende i det lilla samhället Kallinge i Blekinge hade rätt till ersättning för personskada efter att ha druckit PFAS-förgiftat vatten i flera år. PFAS är ett samlingsnamn för kemikalier som inte kan brytas ner av naturen. Om man får in dem i kroppen riskerar man leverskador, hormonrubbningar och infertilitet. Kemikalierna hade hamnat i det kommunala dricksvattnet efter att brandskum använts vid det närliggande flygfältet.

Men PFAS är ett problem även på andra ställen, en granskning av SVT tidigare i veckan visade att många kommuner har en halt av PFAS i dricksvattnet som är betydligt högre än de rekommenderade värdena, värden som om två år kommer att bli lag. 

Men det finns bolag som har lösningar på problemet. Ett av dem är svenska Bluewater som har utvecklat system för att göra dricksvatten helt rent, alltså från mikroplaster, skräp och läskiga kemikalier. Du installerar deras utrustning under diskbänken och så kommer rent vatten ut ur kranen. 

“Vårt stora fokus är egentligen att lösa ett problem som alla har, att de behöver rent vatten,” säger Karin Kruse som är vd på Bluewater Sweden som ansvarar för försäljningen i Europa och Mellanöstern.

“Och att man ska kunna göra det utan att behöva bära hem vatten på flaska”.

Bluewater grundades av entreprenören Bengt Rittri när han sålde luftreningsbolaget Blueair. Det var redan 2013 och Karin Kruse beskriver det som att bolaget har befunnit sig i en startupfas sedan dess. Nu är tanken att de ska skala upp.

“Vi har tagit stora investeringar och kostnader och nu ska vi börja sälja”, säger Karin Kruse.

Förra året omsatte bolaget strax över 33 miljoner kronor och gjorde en förlust på 24 miljoner kronor. Den stora förlusten förklarar Karin Kruse med att kostnaderna för alla bolag i koncernen har lagts på det svenska företaget. Något som håller på att förändras. 

Hur mycket de siktar på att sälja nästa år vill hon inte berätta.

“Vi sitter med budgetarbetet just nu.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer