För andra året i rad har ett stort antal svenska kvinnliga entreprenörer ansökt till Visa, en världsledare inom digitala betalningar, She’s Next-program, ett stipendie som bidrar till att fler kvinnliga företagare ges möjlighet att ta sin rättmätiga plats i landets näringsliv. Tre företagare tilldelas 10 000 Euro vardera samt ett år av personlig företagscoaching.
Nytt för i år är att programmet har utvecklats ytterligare, genom ett samarbete med Feminvest. En Skandinavisk hub för kvinnligt ägande.
”Bidrar med både kunskap och verktyg till entreprenörer och småföretagare”
Feminvest bidrar med lokal företagscoaching – samt erbjuder mottagarna att delta i deras Expand-nätverk – med fysiska och digitala träffar varje månad. Något som Visa tror kommer att göra She’s Next ännu starkare.
”Vi på Visa tror på styrkan i inkluderande ekonomier. Många egenföretagare tampas just nu med ett mer utmanande ekonomiskt läge, förändrade konsumtionsvanor och inflation. Det känns därför bra att vi genom stipendieprogrammet She’s Next, som är en viktig del av vårt arbete som syftar till att stötta kvinnliga företagare, kan hjälpa till med både finansiering och individuell företagscoaching. Vi är också glada att programmet har tagits emot så väl när det nu genomförs för andra året. Som ett globalt nätverk för digitala betalningar, med stark lokal närvaro, kan vi bidra med både kunskap och verktyg som kan skapa bättre förutsättningar för fler entreprenörer och småföretagare," säger Fredrik Lindquist, chef för Visa i Sverige.
Här får du veta mer om årets lyckliga mottagare av She’s Next-stipendiet:
Unique Power lyfter vinsterna med funktionsmångfald
Unique Power grundades 2020 och erbjuder utbildningar och konsulttjänster inom inkludering och funktionsnedsättning. Inon Unique Power finns även ett företagarnätverk för personer med synliga och osynliga funktionsnedsättningar med över 100 medlemmar. Grundaren Anna Bergholtz, journalist, föreläsare och programledare lever med reumatism och förlorade synen i vuxen ålder. I snart tjugo år har hon genom sitt arbete kämpat för att Visa på de positiva effekterna med att inkludera personer med funktionsnedsättning.
”Jag blev otroligt överraskad och är väldigt glad, tacksam och stolt. Det är verkligen en ära att få denna möjlighet”, säger Anna Bergholtz om stipendiet från She’s Next.
”Vi vet att det är smart, hållbart och lönsamt att jobba med funktionsnedsättning och inkludering. Trots detta uppmärksammas det alldeles för lite inom näringslivet. Som för alla kvinnliga entreprenörer är det hårt arbete och en ständig kamp som krävs för att lyckas, och att dessutom leva med funktionsnedsättning kan göra att det blir ännu tuffare. Att få stipendiet är verkligen ett kvitto på att det jag gör och tror på är viktigt och värdefullt. Nu är jag väldigt taggad på att fortsätta min entreprenörsresa med Unique Power och bidra till en värld där funktionsmångfald ses som en självklarhet.”
Läs mer om Unique Powers verksamhet!
Lika Olika enar flockdjur och ökar ROI
Redan vid 19 års ålder inledde Mary Juusela en unik studie om hur social uteslutning påverkar individer. Resultatet av studien blev Lika Olika-metoden som presenterades på en världskonferens i Washington D.C år 2015. Metoden hjälper till med att främja värderingar och mångfald inom olika sektorer.
Metoden används idag brett inom näringsliv och skola i Sverige, på Åland och i Finland. Den har hjälpt över 100 000 individer att nå sin fulla potential och organisationer att öka ROI.
”Människor är flockdjur, låt oss inte glömma det. Min studie visar att genom enkla sociala färdigheter kan du påverka din egen och andras nivå av potential, produktivitet och livskvalitet med upp emot 60 procent. Ändå saknar många grundläggande kunskap om hur vi ska fungera tillsammans; empati, civilkurage och att se laget före jaget är några exempel. Grunden till att fungera på jobbet, med vännerna eller att utvecklas som individ. Att utses till mottagare av She's Next-stipendiet är en stor ära. Stipendiet ger kredibilitet till våra metodunika verktyg, allt kämpande och till mig personligen, en ännu starkare övertygelse att aldrig sluta bry mig om mina medmänniskor”, säger Mary Juusela efter beskedet från She’s Next.
Läs mer om Lika Olika-metoden!
Unna vill skaka om stigmat som omger flaskmatning
Som nybliven förälder kan man mötas av många utmaningar, varav amning kan vara en extra känslig sådan. Vendela Wikman och Linnea Markmeyer driver Unna med förhoppning om att kunna förändra synen på alternativ till amning, och nyansera bilden av tidigt föräldraskap. Unna är först med att erbjuda svensktillverkad ekologisk modersmjölksersättning – och är redo att utmana livsmedelsjättarna som dominerar kategorin.
Unnas produkter lanserades under 2023 och säljs på dagligvaruhandel och nätapotek. Unna syntes i ”Draknästet” hösten 2022 och har tidigare fått bidraget Innovativa Start Up från Vinnova. Nu tilldelas de She’s next-stipendiet för sitt företagande och mod att utmana de stora jättarna med svenskt, ekologiskt och ett nytänkande varumärke.
”Det är en stor ära att få ta emot Visas stipendium! Dels är det ju en bekräftelse på att någon utomstående ser och tror på det jobb vi gör med Unna, och sedan är det en viktig och välkommen hjälp framåt rent finansiellt”, säger Vendela Wikman.
Läs mer om Unna!
LÄS MER: Så arbetar Visa och She’s Next för att stötta svenska småföretagare