Sök

AlgoDx ska lösa sjukhusproblem med AI – och utmana i USA: “Många år av slit”

AlgoDxSaaSAI

AlgoDx vd Davic Becedas. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tjänsten ska hjälpa läkare att rädda liv – och spara pengar åt sjukvården.

Driften av en enda intensivvårdbädd under ett dygn i Sverige kan ligga på mellan 70.000 och 80.000 kronor. Det berättar AlgoDx-medgrundaren och vd:n David Becedas för Breakit. Så när han ska sälja ytterligare en tjänst till sjukhusen kräver det att han kan visa att kostnaden faktiskt sänks. Och det gör den såklart, menar han.

“Det är stora kostnader att driva IVA-bäddar och vi vet också att sepsis har stora konsekvenser som leder till att patienter både blir inneliggande länge och kommer tillbaka med komplikationer”, säger David Becedas.

Sepsis brukar ofta också kallas för blodförgiftning och det är ett tillstånd som kan vara livshotande.

David Becedas har tillsammans med sina medgrundare, hälso- och vårdentreprenören  Joacim Söderberg, och forskaren Inger Persson som beskrivs som hjärnan bakom tekniken, tagit fram en tjänst som ska hjälpa vården att snabbare upptäcka och behandla sepsis.

Det hela fungerar genom att Algodx AI-lösning integreras med sjukhusen journalsystem för att sedan kontinuerligt granska olika parametrar som finns där. Om AI:n upptäcker att det finns en ökad risk för sepsis så markerar den detta.

“Vi har lagt många år av slit på att göra kliniska studier. Nu har vi bevisat att algoritmen vi utvecklat kan förutspå sepsis tre timmar innan någon annan läkare eller metod upptäcker det. Det kan låta lite, men vid sepsis är tre timmar viktigt”, säger David Becedas.

Övervakningen ska ske kontinuerligt i realtid utan att vårdpersonalen behöver engageras innan algoritmen upptäcker något.

“Man kan se det som ett beslutsstöd som finns där när det behövs”, fortsätter David Becedas.

Algodx tjänst säljs som en SaaS-lösning där sjukhusen betalar per säng som deras AI övervakar. Idag är St. Görans Sjukhus i Stockholm kund och de har även börjat arbeta med ytterligare ett antal sjukhus genom ett samarbete med Philips, en av de stora journalaktörerna som bolaget behöver integreras med för att fungera.

Man kan se det lite som att Algodx är en applikation som kan läggas till när den behövs i ett journalsystem.

Under 2022 omsatte AlgoDx 0,3 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 13,5 miljoner kronor. Totalt har bolaget tagit in runt 50 miljoner kronor i kapital sedan starten och planen är att genomföra en nyemission på 4-6 miljoner dollar under 2024, inför en större runda 2025. Bland investerarna idag finns bland annat Nascent invest, liksom affärsänglarna Tomas Mora-Morrison (grundare av Cambio) och Fredrik Sjödin (grundare av Tramontane).

Vad är målet för 2024?

“Vi har egentligen två mål. Det ena är att ta marknadsandelar i Europa tillsammans med Philips. Det andra är att få in en fot i USA, där har vi en ny styrelse som idag har tonvikt mot USA med tre av fem styrelsemedlemmar, inklusive ordföranden. Det finns en klar strategi för att komma in så snabbt som möjligt på marknaden och här finns några konkurrenter som vi inte har i Europa.”

Läs mer