Sök

Orderhero i konkurs – två år efter noteringsförsöket

OrderheroKonkursRestaurang

Aleksandar Goga, grundare av Orderhero och Isak Hübinette, konkursförvaltare från Lindskog Malmström Advokatbyrå. Foto: Pres

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Turerna har varit många i Orderhero som efter beskedet om en notering, som ställdes in efter en granskning av Breakit, även genomgick en rekonstruktion. Nu har Orderheros ägare försatt bolaget i konkurs.

“Konkursboet avser att driva rörelsen vidare under en kortare tid för att sen finna en köpare och tagare av rörelsen”, säger konkursförvaltaren Isak Hübinette på Lindskog Malmström Adbokatbyrå.

För drygt två år sedan var restauranglösningen Orderhero bara bara någon månad ifrån en notering på First North. I en artikel på Breakit berättade Aleksandar Goga om att planerna växt fram efter flera förfrågningar från restauranger om att köpa in sig i bolaget. 

”Det är också väldigt få av bolagen som har liknande lösningar som är noterade”, berättade han.

Bakom bolaget fanns investerare som tech-profilen Ash Pournouri, Marcus Boström som var medgrundare av Studentum.se och Marcus Gullin som var medgrundare av Hungrig.se innan det såldes till Foodora.

Men planerna blev inte långvariga.

Kort efter den första intervjun kunde Breakit avslöja att Orderheros lösning sågades av Skatteverket. Orsakerna till det var flera, men huvudproblemet låg i att Orderheros tjänst inte var integrerad med restaurangernas certifierade kassaregister och samtidigt inte heller var något certifierat kassasystem. Därmed riskerade restaurangerna att inte följa lagen om kassaregister.

Orderhero tvingades ställa in noteringen, som skulle skett i april 2022, med hänvisning till “nya och ändrade besked från Skatteverket.” I augusti samma år ansökte bolaget om en rekonstruktion som först nekades men som senare kunde inledas i september.

Nu har Orderhero tvingats ansöka om konkurs. Det visar handlingar som lämnats in till Södertörn tingsrätt under tisdagen och som sedan godkändes samma dag.

Konkursförvaltare är Isak Hübinette på Lindskog Malmström Advokatbyrå. Han berättar för Breakit att Orderhero i april förra året inte beviljades förlängning av sin rekonstruktion. Det brukar vanligtvis innebära att bolag ansöker om konkurs, men i det här fallet fortsatte man att driva bolaget framåt – fram till konkursbeslutet tidigare i veckan.

Enligt honom är orsaken bakom konkursen, som den har kommunicerats av Orderheros styrelse och ägare, att bolaget befann sig i en långt gången process för att sälja bolaget och när affären nästan var klar förlorade bolaget sin F-skatt. När de förlorade sin F-skatt så tvingades de skjuta på förvärvet vilket ledde till beslutet att sätta bolaget i konkurs.

“Konkursboet avser att driva rörelsen vidare under en kortare tid för att sen finna en köpare och tagare av rörelsen. Vi ser att det finns goda förutsättningar för att hitta en fortsättning för rörelsen och deras programvara. Det finns många aktiva kunder fortfarande och vi kommer snart att gå ut med ett offentligt anbudsförfarande”, säger Isak Hübinette till Breakit.

Hur skuldläget ser ut kan han inte uttala sig om ännu eftersom ingen bouppteckning har gjorts. 

Orderheros årsredovisning för 2022 visar att bolaget omsatte 3,4 miljoner kronor med ett rörelseresultat på minus 9,2 miljoner kronor. I den avslöjar bolaget också att de såg osäkert på framtiden:

“Under 2023 har verksamheten drivits vidare med minimala resurser för att kunna hantera befintliga kunder. Samtidigt som arbetet pågått med att dels förhandla med leverantörer om att skriva av sina fordringar, dels att hitta nya investerare till verksamheten. Vid avgivandet av årsredovisningen har bolaget inte lyckats att säkerställa finansieringen för året ut varvid bolagets fortsatta verksamhet och överlevnad är helt och hållet beroende av att externt kapital tillskjuts bolaget”, går det att läsa i årsredovisningen som sedan fortsätter:

“Baserat på denna osäkerhet föreligger betydande tvivel om att bolagets förmåga att fortsätta sin drift och därigenom kunna realisera sina tillgångar och reglera sina skulder inom ramen för den normala verksamheten.”

Breakit har sökt Aleksandar Goga som inte vill svara på våra frågor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer