Sök

Kan rädda fler liv – när AI flyttar in i ambulanserna

AI

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kan hjälpa personalen att göra bättre bedömningar.

2023 kan vara det året som vi kommer att minnas som året när AI slog igenom på bred front. Alla pratade med chatGPT (även om den släpptes året innan) och det fanns knappt ett större bolag i världen som inte kämpade för att implementera den nya tekniken i sin affärsidé. 

Men AI kan ju användas till så mycket mer. Till exempel till att rädda liv. Nu visar forskning från Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan i Borås att AI skulle kunna hjälpa ambulanspersonal att rädda liv. 

När en patient hämtas upp av ambulansen görs nämligen en bedömning av hur skadade de är och vilket sjukhus de tas till. De allvarligt skadade förs till universitetssjukhusen eftersom resurserna där kan ta hand om alla sorters skador. 

“Därför måste vi bättre kunna säga vilka som är allvarligt skadade, och vilka som inte är det så att alla får rätt vård och resurserna används på rätt sätt”, säger Anna Bakidou, doktorand på Chalmers i ett pressmeddelande.

Tillsammans med flera andra forskare har hon tagit fram fem olika matematiska modeller som bygger på data från 47.000 verkliga händelser. Genom att kombinera en mängd olika variabler som andningsfrekvens, skadetyp, blodtryck, ålder och kön visar forskningen att AI-modellerna presterar bättre och tar mer korrekta beslut än vad ambulanspersonalen gjorde. 

40 procent av de allvarligt skadade skickades inte till universitetssjukhusen där alltså chansen att överleva är större. Samtidigt skickades 45 procent av de icke allvarligt skadade till universitetssjukhus i onödan, då deras skador hade kunnat tas om hand på ett vanligt sjukhus.
“Vår förhoppning är att ett mer objektivt beslutsstöd ska kunna fungera som en ”extra kollega” som får personalen att se mer komplexa samband och tänka till en extra gång i de fall då skador kan vara svåra att uppfatta eller bedöma”, säger Anna Bakidou.

I studien påpekas dock att det fortfarande är lång väg att gå innan AI kan användas i ambulanser i skarpt läge.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer