Bitcoinbolaget KNC Miner nådde en omsättning på 640 miljoner kronor 2014. Men bolaget – som dragits till rätten av missnöjda kunder – gick med förlust och har varit beroende av externt kapital för sin överlevnad.
Så sent som i november hade en rad promienta svenska investerare en tro på att KNC Miner, som tillhandahåller teknik för bitcoin-brytnig samt själva jobbar med att bryta bitcoins, skulle nå framgång. Sammanlagt investerades 28 miljoner kronor i bilaget.
Både Accel och Creandum pumpade in knappt tre miljoner vardera.
Även familjen Brandberg som driver Gullspång Invest gick via, Isac Brandberg AB, in med drygt 5 miljoner kronor. Parat med tidigare investeringar uppgår Gullspångs totala köp av aktier i KNC Miner till drygt 20 miljoner kronor.
“Det här är en del av förutsättningarna när man investerar i en tidig fas. Vi kommer fortsätta jobba på att hitta bolag som har stor potential. Vår verksamhet påverkas inte över huvud taget. Det är en del av verksamheten som investerare”, säger Magnus Brandberg, en i ägarfamiljen i Gullspång Invest.
Var det ett misstag att investera i bolaget så sent som i november?
“Man fattar beslut utifrån den information man har i just den situationen, då tyckte vi det var ett bra beslut. Det är alltid lättare när man har facit i hand. Men vi står för konsekvenserna som besluten innebär, vi är inte så känslomässiga kring det här utan det är en del av vår verksamhet”.
I den senaste rundan finns även namn som Unibet-grundaren Anders Ström.
"Vi vill inte ge några kommentarer kring det här i media", hälsar han via sitt ombud.
Backar man bandet till februari 2015 så plockade bitcoinbolaget in i 15 miljoner dollar, motsvarande 124 miljoner kronor, i från bland andra det amerikanska riskkapitalbolaget Accel och svenska Creandum.
I fredags stod det klart att investerarna riskerar att förlora sina pengar då KNC Miner-gruppen lämnade in en rad konkursansökningar till Stockholms tingsrätt.
Riskkapitalbolaget Accel är den aktör som har störst exponering i KNC Miner, visar Breakits kartläggning av samtliga nyemissioner i KNC Miner.
I december 2014 gick Accel, baserat i London, in med 80 miljoner kronor. Accels Frederic Destin och Seth Pierrepoint tog senare plats i KNC Miners styrelse.
Totalt har 214 miljoner kronor gått från investerare till KNC miner, visar Breakits kartläggning, plus en nyemission genomförd i mars 2015. Vilka som investerade i den rundan på 20 miljoner kronor framgår dock ej av de dokument som Breakit tagit del av.
Creandum är, med investeringar på totalt 57,5 miljoner kronor, den näst största förloraren i KNC Miners konkurs.
Vd:n och medgrundaren Sam Cole var enligt en ägarförteckning från mars 2015 den överlägset största ägaren I KNC Miner innan den senaste nyemissionen, följt av Creandum och LMK Holding. Det sistnämnda är medgrundaren Andreas Kennemars bolag.
I en intervju med Veckans Affärer 2014, när KNC Miner var på väg att segla upp som ett av Sveriges nya heta techbolag, uppgav han att bitcoinbolaget hade tackat nej till riskkapitaliser som ville köpa in sig.
”Vi går med vinst, visst gör vi det, och vi behöver inte låna en krona. Vi har sagt nej till massor av venture capital-bolag som vill investera i oss. Vi behöver inte deras pengar så vad ska vi med dem till?", sade Andreas Kennemar då.
Ett uttalande som efter fredagens konkursansökan riskerar att framstå som något onyanserat.
ERIK WISTERBERG OCH JOHANNA EKSTRÖM
LÄS ALLT OM KNC MINERS KONKURS:
Här är förlorarna i KNC Miner-kraschen – hela listan
Svenska bitcoin-jätten KNC Miner i konkurs – konkurrensen för tuff
Storägaren Creandum om KNC Miners konkurs: "Det är sorgligt"
Konkursförvaltaren: "Vi vet att det finns intressenter"
Samtidigt som KNC-kraschen – bitcoinpriset rusar
Nanok Bie: "KNC bara början - riskkapitalet blir de stora förlorarna"
Olle Aronsson: Från guldgruva till konkursbo på rekordtid - här är förklaringen