Sök

Högsta konkurssiffran sedan 90-talet – och det kan bli ännu värre

Konkurs

Genrebild. Foto: Istockphoto.com

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Inte läge att andas ut. Risken är att krisen inte har blåst över.
“I värsta fall är det vi ser nu bara toppen på ett isberg.”

2024 inleds med att konstatera att 2023 var ett riktigt bottenår. Åtminstone när man ser till stålbadet för näringslivet. 2023 går till historien som ett dystert år. Inte sedan krisen på 1990-talet så har så många bolag gått omkull, enligt kreditupplysningsbolaget UC. 

Från 2022 till 2023 ökade konkurserna totalt med 29 procent. 

Den höga siffran sammanfaller med att antalet nystartade bolag var det lägsta på över ett decennium för många stora branscher såsom byggindustrin, detaljhandel och hotell- och restaurang.

“När året går mot sitt slut kan vi konstatera att konkurserna i Sverige har legat på historiskt höga nivåer under 2023”, säger UC:s vd Gabriella Göransson

Hon säger att 2023 är det värsta året sedan 1990-talet

“Än har vi inte nått samma nivåer som då, vilket troligtvis beror på att marknaden idag är mer global än den var då och krisen har slagit bredare, vilket gör vår egen marknad mindre utsatt i förhållande till andra”, säger Gabriella Göransson.

Sämst gick det för serviceföretag och personliga tjänster, där bland annat hår- och skönhetsvård och kroppsvård ingår. Antalet konkurser gick i den sektorn upp med totalt 46 procent. Konkurserna inom byggindustrin ökade med 36 procent, detaljhandeln 27 procent, transport 26 procent och hotell och restaurang 22 procent under året.

UC spår att konkurserna kommer att öka. Det beror på det osäkra omvärldsläget och den påverkan som krigen i Ukraina och Mellanöstern får på energipriserna.

“Vi står inför ett skede där också företag som hittills ”hållit ut” och varit motståndskraftiga inte längre klarar av att upprätthålla en stabil omsättning och likviditet. Det här kommer dessvärre att leda till att vi ser en ökad konkursvåg även i vinter. I värsta fall är det vi ser nu bara toppen på ett isberg”, säger Gabriella Göransson.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer