Sök

Mediejätten stämmer Open AI och Microsoft – “Åker snålskjuts”

MicrosoftNew York TimesAI

Sam Altman, vd på Open AI. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Anklagar bolagen för att ha tränat sin AI på miljontals artiklar utan tillåtelse.

Mediejätten New York Times stämmer Open AI och Microsoft för upphovsrättsbrott. Det skriver tidningen själva i en artikel på den egna sajten. Enligt New York Times har bolagens teknik blivit en konkurrent till tidningen genom att träna sig på innehåll från miljontals av deras artiklar. 

New York Times ska inte kräva någon exakt summa i skadestånd, men hävdar att bolagen gjort sig skyldiga till miljarder dollar i skador. I stämningshandlingarna anklagas bolagen för att försöka “åka snålskjuts på The Times stora investeringar i journalistiken”.

Microsoft har inte velat kommentera stämningen enligt artikeln. Lindsey Held, en talesperson för Open AI har däremot uttalat sig om händelsen där hon säger att de förvånats av stämningen.

“Vi respekterar innehållsskapares och ägares rättigheter och är beslutna att arbeta med dem för att försäkra oss om att de gynnas av AI-tekniken och nya intäktsmodeller. Vi hoppas att vi kan hitta en gemensam väg för att arbeta tillsammans, som vi gör med många andra publicister”, säger hon till tidningen.

Det är första gången som ett stort mediebolag stämmer Open AI. Sedan tidigare har bolaget stämts av flera olika författare som John Grisham och Jonathan Franzen, en stämning som även riktade in sig på Facebook-bolaget Meta.

Läs mer