Orsa-bolaget Tebrito är foodtech-utmanaren som odlar mjölmaskar i industriell skala (läs om när Breakits Julia Lundin tog sig ett smakprov här). Tebrito grundades av Nils Österström och Åsa Martén för snart åtta år sedan och efter att de fick grönt ljus av Livsmedelsverket 2020 så har bolaget ökat produktionsvolymerna rejält. Målet är att skala upp till en insektsvolym på 250 ton inom två år.
Men kommer mjölmask bli mer än en gimmick – kommer det på riktigt slå igenom som människoföda? Det svaret dröjer möjligtvis. Breakit har dock kollat det senaste bokslutet för att se hur det går.
Enligt årsredovisningen som gäller det brutna räkenskapsåret som avslutades i somras så låg omsättningen i stort sett i linje med fjolårets på strax över en halv miljon kronor. Samtidigt ökade årets förlust med nästan det dubbla. Resultatet landade på -13,6 miljoner kronor.
Under det gångna räkenskapsåret så har Tebrito investerat i en ny anläggning och ökat antalet anställda från 10 till 14 personer.
Tebrito har tagit in runt 40 miljoner kronor i riskkapital sedan starten. Bolaget backas av bland annat Almi Invest, Creality, Aqil och Crosslight Food.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.