Hur kan man som chef eller kollega gynna hjärnkemin hos de man jobbar med? Enligt psykologen Gabriella Svanberg, som samarbetar med bland annat Health Competence och Länsförsäkringar, är det relativt enkelt.
”Många går idag omkring med en malande otillräcklighetskänsla, helt i onödan. Duger arbetet jag gör? Hur ska vi få fler kunder? Vad kommer att hända under omorganisationen? Som ledare är det din uppgift att vända farhågorna till spännande möjligheter, men då gäller det att förbereda sina anställda på rätt sätt, och ‘buffra’ dem med signalsubstanser”, säger Gabriella Svanberg och ger några exempel på hur det kan gå till:
● Oxytocin är ett “må bra-hormon” som både minskar stress och dämpar ångest. Chefer som skapar en vi-känsla genom småprat, ögonkontakt, och genom att bjuda på egna misstag kan ge sina anställda psykologisk trygghet och en oxytocin-boost.
● Serotonin påverkar vår sömn och ger en inre säkerhet och harmoni. Signalsubstansen utsöndras när människor känner sig sedda, kompetenta och respekterade.
● Dopamin är substansen som får oss att vilja ha mer och prestera. Som ger motivation och driv och som får oss att klättra högre. Dopamin frigörs av förväntningar, när vi sätter mål och tar nya steg i rätt riktning.
En ledare kan vinna mycket på att tänka kring den här kemin
”En ledare kan vinna mycket på att tänka kring den här kemin, och att framkalla substanserna i rätt ordning. Om man direkt börjar pusha för hårt så kan medarbetarna se utmaningen som någonting läskigt, vilket leder till att stresshormonet kortisol ökar istället.”
Att tänka på de anställdas hjärnkemi och underlätta deras livspussel kan ge gladare, mer effektiva medarbetare, som vågar testa nytt och gå utanför sin komfortzon – men ibland räcker det inte.
Dagens samhälle är fullt av stressfaktorer från både verkliga och inbillade hot, något som förvärras av alla intryck vi dagligen möts av. Till slut kan det, trots insatser från välmenande chefer, leda till ”overload” i hjärnan.
För att teamet ska må bra och kunna prestera är det viktigt att ha rätt förutsättningar. Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring är en viktig pusselbit för att uppnå det. Försäkringen innebär bland annat att den försäkrade får hjälp att förebygga ohälsa och att hen snabbt kan komma tillbaka till arbetet om hälsoproblem uppstår.
”Vår sjukvårdsförsäkring är något som jag rekommenderar alla företag att ha eftersom den är väldigt komplett och omfattande. Det är mycket som ingår och arbetsgivaren kan känna sig trygg med det skydd som man har tecknat för sina anställda”, säger Petra Falk, produktspecialist på Länsförsäkringar Göteborg-Bohuslän.
Vårt största fokus ligger på de hälsofrämjande och förebyggande åtgärderna
Försäkringen kan anpassas efter företagets förutsättningar och tecknas av allt från enmansbolag till företag med hundratals anställda. Den innefattar bland annat:
● Stort fokus på hälsofrämjande och förebyggande åtgärder
● Specialistvård inom sju dagar, utan krav på remiss
● Möjlighet till digital vård och medicinsk rådgivning under dygnets alla timmar
● Insatser inom arbetslivsinriktad rehabilitering
”Vi ser att allt fler företag vänder sig till oss för att teckna sjukvårdsförsäkringar. En stor del av stressen som människor upplever handlar om privatlivet, och då kanske man drar sig för att ta upp det med arbetsgivaren. Med vår försäkring kan man ta tag i sina problem anonymt och det finns inga gränser för hur många gånger man får söka upp psykolog eller sjukgymnast, utan det styrs efter behov. Vårt största fokus ligger på de hälsofrämjande och förebyggande åtgärderna, så att risken för långa sjukskrivningar minskar”, säger Petra Falk.
LÄS MER: Så fungerar Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring för företag