Sök

Flera Voi-rivaler i kris – kastas ut från börsen och lägger ner

FordonElsparkcyklar

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Tog in miljarder förra sommaren. Nu kastar elsparkcyklarna in handduken.

Flera elsparkcykelbolag är på väg att på olika sätt ta ett eller flera steg tillbaka, rapporterar Techcrunch. Det handlar om Micromobility.com, tidigare Helbiz, som avnoterades från börsen i USA i måndags efter att inte ha följt Nasdaqs regler om att bibehålla ett värde på minst 1 dollar per aktie sedan bolaget noterades i en spac-affär 2021. Bolaget följer därmed i spåren på rivalen Bird som avnoterades i september och nu ansöker om konkursskydd enligt Chapter 11

Det handlar också om Superpedestrian. Elsparksbolaget, kända för sin självdiagnostiserade teknik, är på väg att lägga ner hela sin amerikanska verksamhet och överväger att sälja den europeiska, erfar Techcrunch.

Chefen för den amerikanska verksamheten, Alexander Berg, ska ha berättat nyheterna för teamet i ett Zoom-samtal i fredags, skriver sajten. Han säger att orsakerna till beskedet är finansiella. 

“Våra investerare har kört in pengar för att hålla oss flytande fram till den här punkten”, ska han ha sagt. 

Bara för ett och ett halvt år sedan tog Superpedestrian in 125 miljoner dollar, motsvarande nära 1,4 miljarder kronor, i en C-runda. 

Superpedestrian är också en av operatörerna som det svenska startupbolaget Standab levererat ställ till. De satsar nu också på en laddningslösning som funkar till stora operatörer som Voi, Tier och Dott. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer