Sök

Voi-konkurrenten Bird i riktigt trubbel – kan gå under

BirdFordonElsparkcyklar

Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kan tvingas lägga ner.

Hajpen var total för ett par år sedan när världens gator översköljdes av elsparkcyklar från mängder av startupbolag. Svenska Voi var ett. Amerikanska Bird ett annat. 

Nu har Bird hamnat i rejält trångmål och har tvingats ansöka om det som konkursskydd enligt chapter 11, något som kan liknas vid rekonstruktion under svenska förhållanden.

Beskedet kom i ett pressmeddelande under natten mot onsdagen och innebär att ett riktigt jobbigt år för bolaget slutar ännu jobbigare.

Bird grundades för sex år sedan och noterades genom ett Spac-affär för ungefär två år sen. Sen gick det snabbt utför. På ett år föll bolagets börsvärde från över 20 miljarder kronor till bara strax över 700 miljoner kronor och bolagets vd och grundare Travis VanderZanden tvingades bort och bolaget lämnade börsen i september i år. 

Märkligt nog köpte de i september även upp konkurrenten Spin för nästan 200 miljoner kronor för att bara ett par veckor senare annonsera ett nytt sparpaket där många anställda fick sluta. 

Bolaget ska nu försöka repa sig under konkursskyddet.

“Vi gör framsteg mot lönsamhet och siktar på att påskynda den utvecklingen genom att anpassa vår kapitalstruktur på rätt sätt genom denna omstrukturering”, säger Birds tillförordnade vd Michael Washinushi i ett pressmeddelande.

Bird lämnade redan förra året Sverige och flera europeiska städer. Det är bara verksamheten i USA som påverkas.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer