Sök

Hennes batteribolag ska ställa om industrin – lägger risken på sig själv: ”Inget Klondike”

Stella FuturaBatterierEnergi

Ulrika Tornerefelt, vd och grundare Stella Futura. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Från en skvalpande omsättning på ett par miljoner till en orderbok på en halv miljard på knappt ett år. Marknaden har äntligen kommit ikapp Osbyfödda Ulrika Tonerefelt.

Hon är entreprenören som vill ställa om svensk industri med batterier as a service samtidigt som hon vill sänka mödradödligheten i Afrika med solenergi.

”Batterimarknaden har blivit lite av ett Klondike för folk som vill tjäna snabba pengar”, säger grundaren.

Det hela började i Afrika. Osbydottern Ulrika Tornerefelt hade jobbat med forskning och utveckling på ett cleantech-bolag. Hon var frustrerad över att så mycket bra forskning inte omsattes i praktiken. Hon ville göra skillnad på samhällsnivå, en känsla som stärktes när hon fick sitt första barn. 

”Vi tillhör den generationen som kan göra något. Det kommer att vara för sent för våra barn och våra föräldrar förstod nog inte riktigt.”

Sagt och gjort. Ulrika Tornerefelt träffade två drivna ghananer via sitt dåvarande jobb, och 2018 startade hon Stella Futura med sin medgrundare Jonas Jonsson. Bolaget har som mission att försörja sjukvården i Ghana med el på ett tillförlitligt sätt, utan risk för bokstavligt talat dödliga elavbrott. Solceller installerades, kvinnliga ingenjörer anställdes i ett projekt med namnet ”Women on the roof” och under 2022 inledde bolaget ett samarbete med
startupbolaget Cake, vars elhojar laddas vid sjukhuset för att snabbt kunna bistå med vaccinationer, blod eller akuta transporter till och från sjukhuset. 

”Vi ville skapa ett bolag som accelererar inte bara den gröna omställningen, utan även bidrar till en genomgripande förändringen på samhällsnivå. Ökad jämställdhet, minskade konflikter och så vidare. Mitt verktyg var grön elektrifiering, vilket är en bra utgångspunkt för att skapa
säker och tillförlitlig sjukvård”, berättar Ulrika Tornerefelt. 

För att lyckas stod dock hållbara finansieringsmodeller i fokus. Att kunna erbjuda grön och tillförlitlig el till en rimlig månadskostnad snarare än ett krav på en stor investering som blir alltför dyr för sjukhusen. 

”Vi har nu lyckats bygga en finansieringsmodell som sänkt elkostnaderna för sjukhusen i Ghana med 40 procent, vilket gör att de kan investera i massa annat, anställa ny personal och köpa ny utrustning. Detta är en helt unik modell för sjukvård i utvecklingsländer. Finansiering måste göras bidragsoberoende om det ska vara långsiktigt hållbart.”

Den perfekta stormen

Samtidigt som arbetet med Stella Futura i Afrika pågick så fick Ulrika Tornerefelt en ny vision. Sverige har egna, om än andra, problem med tillförlitlig och hållbar elförsörjning. När kärnkraften rustades ner blev södra landsändan alltmer beroende av mer egensinniga energikällor, som vind och sol. Det skapade en volatilitet i produktionen samtidigt som svenska elkunder skaffade sig en allt mer elberoende livsstil. Som om det inte räckte så har svenska energiaktörer historiskt sett haft en ganska oföränderlig verklighet med ett stabilt energisystem de senaste decennierna, säger Ulrika Tornerefelt. 

”Vi hamnade plötsligt i the perfect storm”.

Stella Futura har lanserat tjänsten Battery as a service, som SaaS fast BaaS. Tjänsten riktar sig till kunder inom industri, elproduktionsanläggningar, kommersiella fastigheter och går enkelt uttryckt ut på att Stella Futura installerar sina batterisystem hos slutkunden utan att slutkunden behöver erlägga någon betalning upfront. Batterierna ska sedan leda till både intäkter och besparingar för slutkunden.

”Hela Sveriges näringsliv har ju varit vana att vår energiinfrastruktur fungerat mer eller mindre problemfritt de senaste 50 åren. Man har haft ett fast elavtal med stabil kostnadsprofil. Det var helt enkelt inget man behövde bry sig så mycket om. Fram till nu. Nu behöver Sveriges industrier börja investera i sin egen elinfrastruktur, vilket av naturliga skäl skapar bjuder stora utmaningar.”, säger Ulrika Tornerefelt. 

”Det är precis därför vi erbjuder Battery as a Service.”

Stella äger batteriet så industribolaget – som kan vara ett sågverk, vattenkraftverk, värmekraftverk etc – behöver inte se det som en kostnadspost. 

”Det är inte svensk industris core business att sitta och äga batteriassets.”

Stella Futura hyr in sig på industrins anslutning och står för capex.

”Vi skapar affärsmodeller som gör att slutkunden faktiskt vill, och framför allt kan, vara med”, säger Ulrika Tornerefelt.

”Det är i princip riskfritt för industrierna”, säger hon. 

Två olika pengapåsar

Det gick inte att hålla ihop bolaget under ett tak, den afrikanska grenen och den svenska. I höstas bestämde sig Ulrika Tornerefelt för att dela upp bolaget i två helt olika. Nu finns Infra Futura, som bedriver all verksamhet i Afrika, med europeiska finansiärer. och Stella Futura, som fullt fokuserar på batteritjänster i Sverige och Norden. 

”Dessa två bolag representerar två helt olika pengapåsar, de som vill investera i batteriaffären i Europa eller de som vill satsa på hållbar och kommersiell elektrifiering av hälsovård och industri i Afrika”, säger Ulrika Tornerefelt. 

Det blir tydligare för investerare, helt enkelt. 

”Kapital är ju på så sätt ganska enkelt. Tydlighet och fokus är det som gäller. Jag kan ju personligen tycka att vi gör eftersträvas samma sak med de olika bolagen, men det är klart att de har olika riskprofiler.” 

Stella Futura, som erbjuder batteritjänster i Norden och Infra Futura som bygger hållbara elektriferingsprojekt med europeiska finansieringskunder i Afrika backas båda av bland annat investeringsbolaget Profura. Totalt har bolagen tagit in 42 miljoner kronor. 

Ökar med 500 procent

Ulrika Tornerefelt beskriver det som att omsättningen har legat och skvalpat omkring ett par miljoner. Men nu har något hänt. Marknaden har vaknat med ett ryck. 

Det handlar inte om många år (Stella Futura grundades som sagt 2018) men i väntan på att den stora islossningen gjorde bolaget allt de kunde för att visa framfötterna rent tekniskt och fila på den finansiella lösningen. 

”Vi vann globala upphandlingar med hög teknisk komplexitet. Vi var först i Sverige med att leasa ett stationärt batteri. Vi började bygga vårt bolag innan marknaden boomade och var därmed startklara när den accelererade under 2021”, säger Ulrika Tornerefelt. 

Omsättningen har sedan 2019 totalt ökat med över 3000 procent. Från och med hösten 2022 sa det pang, säger Ulrika Tornerefelt. Då omsatte Stella 61 miljoner kronor i den svenska verksamheten, en ökning med drygt 500 procent sedan föregående bokslut. Stella har därefter säkrat ordrar på ytterligare en halv miljard kronor. En miljard i signat ordervärde ska nås under de kommande 12 månaderna. 

”Vi har rätt teknik från europeiska teknikplattformar, vi har pålitligt kapital för att bygga denna kritiska infrastruktur och vi har ingenjörer och affärsutvecklare som redan gjort det här fokuserat i fyra år.”

Nu är målet att bli marknadsledande i Sverige och etablera sig i Norden och framåt även i Europa. Battery as a service ska växa med det dubbla till att utgöra minst 70 procent av affären. 

Inget Klondike

Idag jobbar 20 personer på Stella Futura. Om två månader blir de 25 och efter sommaren är tanken att bolaget ska ha vuxit till 35-40 personer. Bolaget ska fortsätta vara ett tajt teknikorienterat team med fokus på affärsutveckling och kundnytta. Det är en nyckel till framgång, säger hon. 

”Problematiken i tekniktunga branscher är ofta att ingenjörsteam är väldigt duktiga på teknik och medan sälj- och affärsutvecklingsteamet som är väldigt duktiga på sitt område.”

”Alla ingenjörer vi anställer måste fatta affären, oavsett om du sitter och räknar batterisystem eller dimensionerar växelriktare så måste du fatta affären för att inte över eller underoptimera lösningen. Detsamma gäller sälj- och affärsutvecklingen. Alla måste förstå hur de olika tekniska lösningarna ser ut och varför man väljer det ena eller andra.”

Det känns som du har en väldigt holistisk approach till företagande, stämmer det?

”Jag tycker att det är helt rätt analys. För oss handlar det väldigt mycket om att göra samhällsnytta.”

Ulrika Tornerefelt säger att det är viktigt att jobba med kapital som är långsiktigt och hållbart. Hon lyfter också fram vikten av att generöst dela med sig av kunskap. Detta gör Ulrika Tornerefelt i Futurapodden som hon leder tillsammans med Per Schlingmann. Hon är också öppen med att kroka arm med andra aktörer för att verkligen få till en omställning. 

”Batterimarknaden har blivit lite av ett Klondike för folk som vill tjäna snabba pengar. Det är galet och långsiktigt helt ohållbart. Men vad är det som det handlar om egentligen? Det handlar om att vi som har teknisk kompetens och pålitligt kapital har en förbannad skyldighet att göra allt i vår makt för att hjälpa industrier och samhälle att ställa om nu. Det handlar om att ta ansvar”, säger Ulrika Tornerefelt.

”Det är fullständigt egalt hur mycket pengar du sitter med om 25 år om vi inte lyckas göra dessa helt kritiska förändringar här och nu.”

Läs mer