Om du har barn vet du att det där med maten inte alltid är helt enkelt. Om du inte har barn kan du kanske föreställa dig.
Det var i alla fall något som Elin Oresten upplevde när hon var föräldraledig med sin dotter för ett par år sedan.
“Jag har alltid varit väldigt intresserad av hälsa och kost, så det blev ganska naturligt för mig att bli lite nördig gällande mitt barns mat”, säger hon när Breakit ringer upp.
Det fanns bara ett litet krux. Dottern tyckte inte om att bli matad. Lite visste Elin Oresten då att det skulle leda till en helt ny karriär och ett eget bolag.
“Jag upptäckte plockmat för barn eller BWL, baby led weaning, som det också kallas. Det är en metod för hur man introducerar mat där barn får äta själva från att de är 6 månader gamla. Grundmetoden är att man låter bebisen äta själv från början och ger barnet mjuka matbitar istället för puréer och liknande”, säger Elin Oresten, som har en bakgrund som kostrådgivare och civilingenjör.
Hon startade Instagramkontot Knatteplock, mest som en dagbok för sig själv, där hon gjorde inlägg om recepten hon tog fram och som dottern tyckte om.
Följarskaran växte snabbt.
“Det var ganska tydligt att det var andra som sökte både inspiration och information inom det här området. Det är ju inget som BVC pratar speciellt mycket om. Samtidigt var det nog något av en trend som var på uppgång just då.”
Kontot blev mer professionellt och Elin Oresten lärde sig att ta bättre bilder och blev noggrannare med inläggen.
“Jag var fortfarande mammaledig med min dotter när jag insåg att det verkligen fanns ett hål i marknaden. Jag hittade inga varumärken som sålde produkter riktade kring den här matmetoden för barn, eller som pratade om matglädje på det sättet som jag ville göra. Så jag tänkte att jag kanske borde testa.”
I början av förra året grundade hon därför, tillsammans med sin man, ett bolag med samma namn som Instagram-kontot, för att genom en egen e-handel sälja barnprodukter med fokus på barns matglädje och självständiga ätande. I utbudet finns bland annat skedar, skålar och flaskor för barn.
“Vi tog fram ett antal produkter som sålde slut samma dag som vi lanserade, så vi förstod att det finns någonting i det här. Men då hade vi ju sålt slut och fick pausa försäljningen i ett par månader tills vi fick hem nya produkter”, säger Elin Oresten, som sa upp sig från sitt tidigare jobb för att istället driva bolaget på heltid.
I dag har kontot 129.000 följare.
Till en början finansierades bolaget av grundarnas egna pengar. Därefter klev ett par affärsänglar in med vad Elin beskriver som en mindre summa.
Nu har nytt kapital plockats in i en nyemission, enligt handlingar från Bolagsverket. 850.000 kronor trillade nyligen in på kontot.
“Vi tog in kapital i somras, men allt blev klart nu”, säger Elin Oresten.
Mer detaljer än så om kapitalet eller investerarna vill hon inte ge.
“Vi har den senaste tiden utvecklat egen barnmat som vi kommer att lansera 2024. Vi kände att vi behövde extra pengar för att finansiera det. Men vi vill ta in så lite kapital som möjligt för att inte förlora för stora andelar av bolaget och för att inte bli beroende av externa medel framöver. Det är väldigt viktigt att ha en lönsam verksamhet så snart som möjligt.”
Förra året, under det första verksamma året, omsatte bolaget 2,1 miljoner kronor med en förlust på 554.000 kronor.
Hur ser siffrorna för 2023 ut?
“Det är inte helt klart än, men vi kommer som lägst hamna på en omsättning på 8 miljoner kronor.”
“I och med att vi växer och utvecklar ett nytt affärsben så kommer det med ganska stora kostnader men vi kommer mer eller mindre nå plus minus noll på sista raden.”
Hur beroende är bolaget av dina följare på Instagram?
“En stor del av kunderna är absolut också mina följare. De är en stor del av målgruppen.”
Är det hållbart för bolaget att nästan enbart nå följarna på Instagram?
“Nej, vi kommer att nå en platå. Vi jobbar mycket just nu med hur vi ska nå ut utanför plattformen för att fler ska hitta oss.”
“Det har varit väldigt lyxigt att först kunna bygga ett varumärke som mina följare har förtroende för och sedan lansera våra produkter. Det blir så mycket lättare då, än om man ska bygga varumärket samtidigt som man börjar sälja produkter.”
Det är därför det går så bra för många influencers som skapar sina egna brands, menar hon.
"De har redan ett förtroende hos målgruppen, och därmed skapar de förtroende för varumärket och produkterna så fort de lanseras”, säger Elin Oresten.
Flera bolag som säljer barn- och bebissaker genom e-handel har haft det tufft den senaste tiden, där flera tvingats in i rekonstruktion eller konkurs. Är det något som skrämmer er?
“Ja och nej. De som har eller har haft det tufft är, vad jag förstått, e-handlare som säljer olika varumärken. Det tror jag kan vara svårt, med tanken på konkurrensen och att det dessutom är lågkonjunktur. Men vi säljer ju endast våra egna produkter och har byggt upp ett starkt varumärke. Det tror jag är viktigt.”
“I och med att vi fokuserar så mycket på att bygga och stärka varumärket, och satsar väldigt mycket på content och marketing i sociala medier, så är jag inte så orolig.”
Du nämnde lågkonjunkturen. Är det något ni känner av?
“Det märks att vi säljer mer när vi har rabatter, och att det är lite trögare när vi tar in lite dyrare produkter. Målgruppen är ganska priskänslig. Men vi grundades ju precis innan konjunkturen blev sämre, så vi har egentligen inget att jämföra med än det ekonomiska läget som är nu.”
Vad är er största utmaning just nu?
“Det som jag nämnde med att nå utanför följarskaran och bredda målgruppen. Vi har över 120.000 följare nu och en stor del är småbarnsföräldrar, men det finns fler än så. Än så länge har vi typ knappt lagt några pengar på marknadsföring, allt har varit genom kontot på Instagram. Så vi måste hitta andra sätt att nå ut”, säger Elin Oresten.