Sök ikon

Har 4 miljarder att låna ut – nu satsar de globalt och passar på att byta namn

Gilions medgrundare Hanrik Landgren. Foto: press

Med en profiltung ägarlista, en bankveteran i styrelsen och miljarder som bränner på fickan vill Ark Kapital testa vingarna globalt.

För att stå väl rustade för ett USA-genombrott börjar techinvesteraren med ett namnbyte.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Låneutmanaren Ark Kapital, som både plockat in bankveteranen Annika Falkengren i styrelsen och den tidigare Blackstone-chefen John McCormick som strategisk investerare, rustar för en global expansion. Detta gör tech-finansieraren bland annat genom att byta namn. Ark Kapital – som kanske låter väl likt den internationella techinvesteraren Cathy Woods Ark Invest – kommer framöver heta Gilion. 

Namnet är en fusion mellan giga och -illion (som i engelskans million och billion) men var faktiskt ett eget ord för en miljard förr i tiden i engelskan. För det svenska bolaget, som kombinerar realtidsanalys och prognoser med långsiktiga lån på upp till 100 miljoner, syftar till de enorma mängder data som genereras dagligen av techbolag och hur det, tack vare AI, äntligen kan nyttjas för att förstå, optimera och finansiera tillväxt, skriver bolaget. 

"Vi bygger Gilion för att ge grundare över hela världen tillgång till allt de behöver för att växa snabbare – från tillväxtverktyg till finansiering. Nu är vi redo för nästa fas med att börja rulla ut plattformen globalt", säger Gilion-medgrundaren Henrik Landgren.

"Vi är stolta över vad vi har uppnått under Ark Kapital-flaggan. Bara i år har vi gått live i Tyskland och Finland, växt teamet till cirka 80 anställda och välkomnat hundratals företag till vår plattform", säger Oliver Hildebrandt, medgrundare och vd.

"Med en av de största kapitalpoolerna i Europa är vi redan väl positionerade för att stödja europeiska grundare. Men målet är att inom en snar framtid expandera poolen ytterligare och täcka även USA och Storbritannien”.

Ark Kapital tog under våren in 100 miljoner euro, eller cirka 1,1 miljarder kronor, vilket innebär att de då hade totalt 4 miljarder kronor tillgängliga att låna ut till techbolag. 

På ägarlistan i Gilion finns profiler som Izettle-grundaren Jacob de Geer, EQT Ventures Hjalmar Windbladh och Kings medgrundare Sebastian Knutsson.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer