Sök

Stora förändringar i Wellstreet – Caroline Farberger har lämnat i smyg

Wellstreetriskkapital

Evelina Anttila, vd Wellstreet, och Caroline Farberger.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Caroline Farberger har efter ett och ett halvt år lämnat Wellstreet. Sortin gjordes redan för ett par månader sedan men har inte kommunicerats ut av bolaget.

Vid sidan av att vara partner och ordförande i VC-firman svällde profilens andra uppdrag och i somras ställdes allt på sin spets – hon blev tvungen att välja.

Hon klev in som partner och styrelseordförande i VC-firman Wellstreet för ett och ett halvt år sedan. Men i det dolda har det gjorts stora förändringar på riskkapitalbolaget. Sedan ett par månader tillbaka är Caroline Farberger inte kvar mer än som rådgivare. Hon har lämnat både som partner och klivit ner från uppdraget som ordförande. 

Vad är det som har hänt?

I februari klev Evelina Anttila in som partner och vd. Medgrundaren Mikael Wintzell har klivit in i ordföranderollen. 

I ett sms till Breakit skriver Evelina Anttila att Caroline Farberger i höstas gick över till en rådgivande roll som Senior Advisor till Wellstreet. 

”Detta har föranletts av att hennes plattform betydligt breddats från författare och näringslivsperson”, skriver hon. 

Hon nämner Caroline Farbergers uppdrag som jämlikhetsrådgivare till G7-länderna och  styrelseproffs i bland annat Nordic Capitals portföljbolag Qred och Svensk Fastighetsförmedling samt internationella talaruppdrag och mediala framträdanden.

”Dessa nya uppdrag gav henne inte bandbredd att även vara arbetande styrelseordförande för Wellstreet”, fortsätter hon. 

Att bolaget inte kommunicerade förändringarna utåt berodde enligt Evelina Anttila på att man inte betraktade det som en stor sak, med tanke på att Caroline Farberger är kvar som rådgivare. 

Trivs som independent

Breakit fick en pratstund med Caroline Farberger, som befinner sig i Japan där hon bland annat träffat premiärministern i samband med sitt G7-uppdrag. 

”När jag började på Wellstreet i månadsskiftet april och maj 2022 som partner och styrelseordförande så hade jag ett styrelseuppdrag med Erik Penser Bank och jag fick just in ett styrelseuppdrag till. Jag upplevde också en efterfrågan om att jag skulle hålla föredrag om inkluderande ledarskap. Under tiden har både min styrelseportfölj och min föredragsportfölj vuxit”, säger hon. 

Varför blev det till slut så att du lämnade?

”I somras kom vi till den punkten att vi var tvungna att välja. Det fanns en gräns för hur mycket annat arbete utanför Wellstreet som jag kunde göra och jag värdesätter friheten jag har i att kunna vara independent. Det handlar både om var jag ser efterfrågan på mina kompetenser och var jag kan göra störst skillnad. Förutom styrelseengagemang och föredrag så har jag kunnat ta uppdrag, som nu med G7. Som independent kan jag känna mig fri att lägga ner tid på olika uppdrag samt att ängelinvestera.”

Varifrån kom frågan om din framtid först – från Wellstreet eller från dig själv? 

”Jag kände det själv. Jag har hög arbetsmoral och varje uppdrag jag tog vid sidan av Wellstreet fick mig att känna dåligt samvete. Sedan hade jag en gryende insikt att jag passar nog bättre att vara en independent. Jag riskerar inte att dra med mig ett firmavarumärke i det jag gör utan jag kan vara varumärket Caroline Farberger.”

Inte rätt för såddfasen

Caroline Farberger säger att hennes erfarenhet gör att hennes kompetenser inte matchade helt och hållet med Wellstreet, som investerar i startupbolag. 

”Min operativa erfarenhet kommer från stora bolag, där jag har haft längst karriär i Trygg-Hansa. Jag gjorde en fantastisk scale up-resa med Ica Försäkring under mina sex år som vd. I de bolag vars styrelse jag idag arbetar har en omsättning runt 1 miljard kronor, vilket passar mig bättre. Här kommer mina kompetenser mer till sin rätt.”

Hon flikar in: 

”Det har absolut sin tjusning att jobba nere i såddfasen men mina kompetenser kommer passa bättre för större bolag.”

Det är i vänskap som Caroline Farberger lämnar Wellstreet operativt, säger hon. Hennes  Caroline Farberger AB – som består av henne själv och en heltidsanställd executive assistant har också sin hemvist rent fysiskt i samma kontorslokaler som Wellstreet. 

”Absolut. Det var en löpande process då vi båda insåg att jag spenderade mer och mer tid på andra styrelseuppdrag och föredrag. Vi hade ett väldigt bra samtal som utvecklades över tid. Jag är en person som ofta uttalar mig i media och värdesätter därmed att vara independent.”

Läs mer