Sök

Skriver dödsrunan – ”Elon Musk har dödat Twitter”

TwitterSociala medier

Elon Musk och The Verge matiga retrospektiv över Twitters liv – och död.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

2023 kommer ses som året som Twitter dog. Det slår techsajten The Verge fast.

”Elon Musk har dödat Twitter.”

Det konstaterar The Verge i en ambitiös artikelserie på sajten, som pryds av svavelosande illustrationer av skärselden, med en halvnaken Elon Musk i en X-prydd guldkrona. 

”Först gjorde han det i bokstavlig mening, genom att sparka de flesta anställda, destabilisera teknologin och affärsmodellen och lämna plattformen i grunden oanvändbar för de som stannade kvar”, skriver The Verge. 

Sedan gjorde han det bokstavligt – bland annat genom att döpa om bolaget till X, fortsätter sajten. 

I runan över sociala medier-bolaget skriver The Verge att det i backspegeln går att se Twitter för vad det verkligen var: En accelerator för nyhetscykeln, ett verktyg för trakasserier på massiv skala, en idealistisk men förlustdrivande arbetsplats och en evig skämtmaskin. 

En av artiklarna, rubricerad ”Extremely Softcore”, handlar om den bolagskultur som den före detta vd:n Jack Dorsey byggde, med yoga-rum och salladsbarer, strävan efter att göra gott i världen som drivkraft (vilket var mer attraktivt än lönen i många fall för anställda) och väldigt tillgängliga chefer. Var hela bolagsbygget otroligt naivt, undrar sajten på ett sätt som bara kan tolkas som retoriskt. Hur det än var så var det detta som gjorde Twitter till en måltavla för Elon Musk. 

Han beskrivs som fullkomligt extatisk när han som nybliven vd – efter att ha köpt bolaget för 44 miljarder dollar – hittade en städskrubb på Twitters högkvarter fylld med t-shirtar med trycket ”Stay Woke”. Det var som att han hittade bevis för att Twitter verkligen var så politiskt partiskt som han misstänkte. 

 En tidigare utvecklare berättar om hur fasaden föll i och med övertagandet. 

”När Elon Musk tog över så var det som att bolaget tappade masken. Vi insåg att vi jobbade för kapitalismen.”

Runan över Twitter fortsätter i artiklarna ”The Great Scrollback of Alexandria”, ”Goodbye to all the Harassment" och ”How Twitter Broke the News”.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer