Duon Martin Stolt och Staffan Steneryd vill ge fler psykologer en möjlighet till en hållbar arbetssituation samtidigt som de vill öka tillgängligheten för professionell hjälp via sin plattform. Bakom Lägereld ligger egna erfarenheter av mental ohälsa – och två familjer med stark koppling till vården.
Lägereld startade de två grundarna 2019 när de antogs till Handelshögskolans inkubator SSE Business Lab men Martin Stolt och Staffan Steneryd lärde känna varandra över 10 år tidigare när de studerade på ovan nämnda skola.
Sedan tog de olika vägar – med två gemensamma nämnare.
“Jag arbetade som finanschef och hade tidigare försökt att starta ett bolag. I samband med att bolaget lades ner gick jag in i väggen och upplevde min första kliniska depression. Det var 2012 och en tid då man inte pratade om psykisk ohälsa på samma sätt som idag”, säger Martin Stolt.
För Staffan Steneryd var det en tragisk händelse inom familjen som fick honom att vilja starta eget företag.
"Efter att jag förlorat min mamma i depression för 11 år sedan ville jag göra en positiv skillnad för alla som mår dåligt. Jag arbetade som varumärkesstrateg och insåg behovet av att bygga ett personligt och inspirerande varumärke, i kontrast till alla kliniska aktörer som fanns då, för att öka tillgängligheten till bra hjälp", säger han.
När de två entreprenörerna sedan sprang in i varandra igen några år senare hade de båda vårdat frön till idéer om satsningar inom psykisk ohälsa. De bestämde sig för att satsa på Lägereld – och när de blev antagna till inkubatorn så lämnade de sina tidigare anställningar.
“Sedan dess har vi arbetat heltid med Lägereld. Vi har tagit avstamp i att bryta mentala och fysiska barriärer som kan hindra personer från att söka hjälp, samt psykologernas arbetssituation som vi insåg var väldigt inrutad med samtal på löpande band. Psykologer löper stor risk att gå in i väggen och det är vanligt att de tar en paus efter några år för att arbeta med något annat än det kliniska”, berättar Martin Stolt.
Under åren har Lägereld utvecklats till ett företag som har ett ben inom sjukvården via samarbeten med vårdcentraler och försäkringsbolag, och ett ben som fokuserar på företagshälsovård.
"Arbetsplatsen är en central plats för att fånga upp ohälsa. Samtidigt har inte ens hälften av Sveriges företag en fungerande företagshälsa, och de flesta start-ups saknar det helt”, Staffan Steneryd.
Med avstamp i detta har Lägereld utvecklat en tjänst som synliggör arbetsmiljöfaktorer för arbetsgivare samtidigt som medarbetare anonymt erbjuds psykologstöd stöd vid behov.
Lägereld är inte ensamma i startup-Sverige med att satsa på digitala lösningar inom mental ohälsa. Men jämfört med en större aktör som Mindler, vars omsättning närmade sig 200 miljoner kronor förra året, så har Lägereld valt att inte fokusera på privatpersoner.
Förra året ökade omsättningen i Lägereld blygsamt från 3 till 3,3 miljoner kronor, samtidigt blev verksamheten lönsam med ett rörelseresultat på nära 90.000 kronor.
När siffrorna för 2023 summeras räknar grundarna med en omsättning på drygt 5 miljoner kronor och fortsatt lönsamhet.
“Fokus är alltid på att värna om befintliga samarbetspartners och förbättra den vård våra psykologer ger till nästan 400 patienter och företagsklienter varje månad. I år har vi etablerat oss i Norge, och med ett stort fortsatt fokus på personlig service men med AI som en hjälpande hand, satsar vi på att bli en betydande aktör inom företagshälsovården", säger Martin Stolt.
Hur ser det ut nästa år?
“Vi är små men växer snabbt och ser stora möjligheter i både Norge och Sverige då behovet för en förbättrad form av företagshälsovård är enormt. Vi kommer hålla fast vid vårt personliga DNA men integrera AI i en större del av verksamheten. Sen ser vi att det finns genvägar för snabbare tillväxt och då är det framförallt i form av en lämplig samarbetspartner.”
Lägereld har hittills vuxit med egna pengar, lite kapital från friends and family samt lån från bland annat Almi.
Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.