Sök

Här är Sam Altmans hemliga projekt – men experterna tvivlar

Open AIOkloEnergi

Sam Altman, grundare av Open AI och ordförande i Oklo.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han är pionjären bakom ChatGPT. Nu ska han göra det han har gjort för AI för mini-kärnkraftsverk. Siktet är inställt på börsen men experterna tvivlar.

Ett bolag har redan kastat in handduken, ett annat såg miljardaffären och genvägen till börsen gå upp i rök. Frågan är: Kommer Sam Altman att lyckas mot alla odds?

Han blev nyligen petad och återinstallerad som vd för ChatGPT-bolaget Open AI, inom loppet av några dagar. Han överlevde kuppen tack vare en intensiv kampanj från Open AI-anställda att få honom tillbaka. Cirka 500 anställda skrev under namninsamlingen. 

Men den här texten ska inte handla om Sam Altmans styre av Open AI, som många uppenbarligen vill se och andra fruktar. Den här texten handlar om ett annat mycket mer hemligt projekt som Sam Altman står bakom, och som även det har ambitioner att förändra världen vi lever i. 

Den 38-årige entreprenören och riskkapitalisten är nämligen ordförande i kärnkraftsstartupen Oklo, ett bolag inom SMR, det vill säga små reaktorer vars syfte är att lösa framtidens energibehov. Bolaget ska enligt en plan som presenterades i somras till börsen genom att gå samman med Spac-bolaget AltC Acqusition Corp i en affär som värderas till 850 miljoner dollar.

Men branschen håller andan för att se om de lyckas, skriver Financial Times.  

Trots ett skriande energibehov och inte minst behovet av fossilfri energi så har det blåst kraftig motvind i kärnkraftsbranschen på sistone, enligt affärstidningen. 

Förra månaden skrotade NuScale Power ner planerna på att bygga den första SMR:en i USA, trots att de lovats 1,4 miljarder dollar i medfinansiering från Biden-administrationen. Det fanns inte tillräckligt stort intresse i att köpa energi från anläggningen när bolaget höjde priserna med nästan 50 procent på två år. Kort dessförinnan kollapsade också en mångmiljarddeal mellan ett annat SMR-bolag,  X-energy, och spacbolaget Ares Acquisition. 

”Investerarna har definitivt blivit mer skeptiska”, säger Cowen-analytikern Marc Bianchi till FT. 

Frågan är nu om Sam Altmans Oklo kommer kunna leverera mot alla odds. 

I Sverige finns bland annat Blykalla, som har aspirationer att bygga modulära kärnkraftsverk i kommersiell skala. Bolaget tog in över 30 miljoner kronor i början av december och backas sedan tidigare av Impact-inkubatorn Norrsken, Izettle-grundaren Jacob de Geer, Xzakt-grundaren Gunilla von Platen, King-grundaren Sebastian Knutsson samt Avito-duon Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer