Sök

Historisk vinst för Fortnite – Google anses driva olagligt monopol

Epic gamesGoogleGaming

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Juryn höll med gamingbolaget. Nu hotas en industri värd 2000 miljarder – årligen.

Gamingbolaget Epic Games, som ligger bakom spelsuccén Fortnite, har vunnit den rättsliga striden mot techjätten Google i USA. Juryn anser att sökjätten bedrivit ett ”olagligt monopol” och på det sättet tagit ut hutlösa avgifter från apptillverkare, skriver flera internationella medier. Nu hotas en industri som genererar motsvarande mer än 2.000 miljarder varje år, skriver Bloomberg

För att förstå den historiska vinsten kan vi börja med att backa bandet. Det var för tre år sedan som spelbolaget slog bakut mot både Apple och Google och och anklagade dessa för att utnyttja sina dominanta ställningar genom App Store och Google Play. Epic menar att båda techjättarna bryter mot konkurrenslagen genom att tvinga användare att sköta betalningar i deras system och att de sen tar provision på upp emot 30 procent för köp inuti apparna. Fortnite ville själva använda en alternativ betalningslösning för den populära appen för att slippa undan dryga appavgifter. 

Vinsten mot Google är viktig, särskilt eftersom Epic redan gått förlorande ur striden med Apple

Skillnaden mellan Apples och Google är att den sistnämnda tillåter att appar laddas ner utanför Google Play-systemet, men då som följd att användaren får en säkerhetsvarning.

”Dagens dom är en vinst för alla apptillverkare och konsumenterna runt om i världen”, skriver Epic Games i ett uttalande efter domen. 

”Vinst över Google!”, hurrade Epic Games-chefen Tim Sweeney på X. 

Epic Games stämde inte Google på skadestånd men Tim Sweeney har sagt att Epic Games kan tjäna miljonbelopp, ja till och med miljardbelopp, på att inte betala Googles avgifter.   

Google anser å sin sida att de har rätten på sin sida och att de visst har hård konkurrens, till exempel från Apple. Provisionsintäkterna, som Google dessutom uppger att det har sänkt, ger användarna mervärde, säkerhet och skydd mot virus, hävdar bolaget.  

Google kommer att överklaga domen. Men om den står sig så kan det bli så att Google måste tillåta fler app-plattformar på Android-telefoner. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer