Sök

Tesla ville träffa regeringen – fick nobben

TeslaFordonKollektivavtal

Johan Pehrson och Elon Musk. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sökte “audiens” hos Johan Pehrson för att prata om strejken.

Strejken mot Tesla har nu pågått i över en månad. IF Metall har fått stöd från flera andra fackförbund som har tagit ut medlemmar i sympatiåtgärder. Bland annat har hamnarbetarna blockerat nya Tesla-bilar från att lossas i svenska hamnar och Fastighetsanställda har slutat att städa i bolagets lokaler. Dessutom har Tesla hindrats från att hämta ut och få registreringsskyltar till nya bilar levererade. IF Metalls mål är att få till ett kollektivavtal hos Tesla, något som bolaget hittills har vägrat. 

På tisdagen utvidgades strejken ytterligare när danska motsvarigheten till Transport varslade om konflikten.

Även om Tesla inte uttalar sig så mycket i media så jobbar de uppenbarligen i bakgrunden. Nu avslöjar Aftonbladet att techjätten har försökt få till ett möte med arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, L. I ett mejl till en politisk sakkunnig på departmentet, som tidningen tagit del av, frågar en lobbyist om det vore möjligt att få till “en kort audiens hos minister Pehrson”. 

Den svenska modellen som det ofta pratas om syftar till att arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivarorganisationer, löser konflikter på arbetsmarknaden.

Enligt Axel Mårtensson, stabschef hos Pehrson, blev inget möte av. 

“Av respekt för de samtal som nu förs har vi inte haft något möte med någon av de inblandade parterna”, skriver han i en kommentar.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer