Sök

Tesla-strejkande fruktar sparken – fick ta hem personliga saker

TeslaFordon

Strejk på Tesla.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Nycklar och passerkort förstår jag”, säger en av de strejkande bilmekanikerna på Tesla.

Men han och hans kollega ombads även ta hem personliga saker i samband med att konflikten bröt ut. De ser det som ett tecken på att de inte längre än välkomna tillbaka.

Tesla-anställda som strejkar blev ombedda att ta hem sina personliga saker från arbetsplatsen. Det berättar två mekaniker som SR Ekot har pratat med. 

De tror att strejken kommer att bli långvarig och att det finns stora risker för att de inte kommer att vara välkomna tillbaka. 

Budskapet som de fick från Teslas dotterbolag TM Sverige var att de fick strejka men då skulle de lämna in allt som tillhörde arbetsplatsen och ta med sig sina egna grejer hem. 

”Nycklar och passerkort förstår jag, personliga saker syftar mer till att man kommer få sparken. Så känner jag”, säger en av de strejkande mekanikerna till Ekot. 

Strejken på Tesla har pågått i fem veckor. Konflikten handlar om ett kollektivavtal, som de strejkande menar skulle ha gett dem större trygghet på arbetsplatsen. 

Som det har varit nu så har månadsslönen varierat mellan 32.000 kronor och 40.000 kronor och baserats på ett slags poängsystem, berättar mekanikerna. 

Splittrad bild: ”Sviken” 

En del av elbilstillverkarens anställda tekniker har fortsatt att jobba på som vanligt, kunde Sveriges Radio berätta förra veckan.  Då intervjuade radion en medarbetare som var kritisk mot fackets kamp för kollektivavtal.

Personen, som har varit medlem i facket under många år, valde att gå ur innan strejken drog igång under hösten. 

“De frågade inte oss hur vi mår. Jag tycker att om man drar i gång en så här stor konflikt så borde man ha fått den frågan”, säger hen. 

”Jag kände mig sviken.”

Under morgonen varslade Danmarks största fackförbund 3F Transport om sympatiåtgärder. Konflikten om kollektivavtal i Sverige har därmed brett ut sig till ett nytt land. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer