Sök

Teslastrejken sprider sig – nu varslar danskarna om konflikt

TeslaFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska konflikten sprider sig utanför landsgränserna.

Danmarks största fackförbund 3F varslar nu om strejk mot Tesla. Förbundet vill stötta IF Metall i Sverige där strejken nu har pågått i över en månad, rapporterar danska TV2

I ett uttalande vänder man sig direkt till Tesla-vd:n Elon Musk.

”Bara för att man är en av världens rikaste så betyder inte det att man kan skapa sina egna regler. Vi har några överenskommelser på arbetsmarknaden i Norden och dessa måste man följa om man vill verka här, säger 3F Transports ordförande Jan Villadsen.

Han säger vidare att svenska IF Metall utkämpar en viktig kamp.

”När de ber om stöttning backar vi givetvis upp.”

Den svenska konflikten handlar i grund och botten om kollektivavtal på Teslas dotterbolag i Sverige. Flera svenska fackförbund har redan gått ut med sympatiåtgärder mot det amerikanska bilbolaget. Men nu sprider sig konflikten alltså utanför Sveriges landsgränser.

Teslas Elon Musk har gjort sig känd som en direkt motståndare till fackföreningar, som han menar skapar ett relation liknande ”herrskap och bönder”. 

Esben Pedersen var skandinavisk försäljningschef för Tesla  2008-2013 och känner Elon Musk. Han säger att det här handlar om en ren principsak för Tesla-vd:n. 

”Jag tror inte Elon Musk bryr sig om en svensk tekniker får 500 eller 700 kronor i timmen, eller vad det nu är”, säger han.

I och med blockaden i Sverge mot att lossa och lasta Teslabilar så har det spekulerats i om Tesla skulle leverera sina bilar till Danmark och sedan transportera dem på lastbilar till Sverige. Med sympatikonflikten blir den modellen inte längre möjlig, skriver TV2. Alla medlemmar i 3F Transport omfattas av sympativarslet. 

Har du inte hängt med eller behöver färska upp minnet? Läs allt om konflikten här. 

Läs mer